Ova estetska operacija ima najveći rizik od smrtnog ishoda

GS
Foto: Ilustracija

Broj brazilskog podizanja zadnjice više se nego udvostručio u posljednjih pet godina, potvrđuju provedena istraživanja. Međutim, osim što je toliko tražena, ova estetska operacija ujedno ima i najčešći ishod smrtnih slučajeva.

Američko društvo plastičnih hirurga tako je potvrdilo da brazilsko podizanje zadnjice ili takozvani BBL (engl. brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih ostalih estetskih zahvata.

Brazilsko podizanje zadnjice postupak je kojim se povećava zadnjica i postiže zaobljeniji oblik. Za povećanje zadnjice koristi se ubrizgavanje vlastite masti, a njegova popularnost potiče iz Brazila, gdje su žene poznate po figuri kojom dominira upravo poveća i zaobljena zadnjica. Ovaj zahvat dodatno je proslavio dermatolog Simon Ourian za kojeg se smatra da je povećao zadnjicu Kim Kardašijan.

Ipak, ubrizgavanje masnoće u zadnjicu nije nimalo bezopasno. Upravo suprotno, smatra se najopasnijim estetskim zahvatom u svijetu jer može dovesti do ozbiljnih problema ako se izvodi na pogrešan način. To uključuje takozvanu masnu emboliju, poremećaj kada mast ubrizgana u zadnjicu uđe u krvotok i blokira krvnu žilu. U plućima onemogućava ulazak kisika u krvotok, dok u mozgu može uzrokovati moždani udar - oboje može biti kobno.

Veliku ulogu ima i količina masti koja se koristi prilikom apliciranja. Iako većina hirurga smatra da je 300 mililitara sasvim sigurna količina, neki iskusniji hirurzi koriste mnogo veće količine. Sve to može biti vrlo opasno, naročito ako se pretjera s količinom, napominju stručnjaci.

Studija iz 2017, koja je obuhvatala 692 hirurga iz cijelog svijeta, istraživala je stopu smrtnosti među pacijenticama koje su se podvrgnule brazilskom podizanju zadnjice. Tokom svoje karijere hirurzi su prijavili 32 slučaja smrti od masne embolije i 103 slučaja bez smrtnog ishoda. Ipak, stručnjaci misle da je mnogo slučajeva ostalo neprijavljeno.

Masna embolija tako je nedavno identifikovna kao vodeći uzrok smrti u estetskoj hirurgiji, a procijenjena stopa smrtnosti iznosi jedan na 3.000, što je zaista zabrinjavajuće, piše Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana