Ojačajte mišiće da biste ubrzali metabolizam

Agencije
Ojačajte mišiće da biste ubrzali metabolizam

Da bi se metabolizam očuvao na solidnom nivou, osim odgovorajućeg izbora namirnica, koji propiše nutricionista, trebalo bi početi i s rekreacijom

Ograničeni unos kalorija nije uvijek garancija da ćete smršati. U velikoj mjeri utrošak energije zavisi i od brzine metabolizma. On se od sredine pete decenije usporava, pa počinju da se goje i oni kojima se apetit nije povećao.

Da bi se metabolizam očuvao na solidnom nivou, osim odgovorajućeg izbora namirnica, koji propiše nutricionista, trebalo bi početi i s rekreacijom. Ona je naročito značajna u ovo doba godine, jer se po pravilu usljed lošijih vremenskih prilika slabije krećemo. To znači da je i rizik za "nabacivanje" novih kilograma znatno veći.

Osim toga, stručnjaci za fitnes tvrde da su jačanje i izgradnja mišića veoma važni za ljude koji žele da ubrzaju metabolizam. Naime, tijelo stalno troši kalorije, a metabolizam je u stanju mirovanja brži kod ljudi sa većom količinom mišića. Mišići sagorijevaju mnogo više kalorija nego masti, čak i u stanju mirovanja.

Zato vam predlažemo pet efikasnih vježbi za jačanje mišića cijelog tijela.

ISKORAK

Raskoračni stav. Ruke su pored tijela. Uz izdisaj klizite jednim stopalom unazad, dok savijate koljeno noge koja je ostala ispred. Koljeno savijate dok natkoljenica ne zauzme horizontalan položaj, ali ne smije da prelazi liniju prstiju. Udah je na kraju pokreta, a sa izdisajem se vratite u početni položaj. Da bi vježba bila teža, podižite opružene ruke da budu u ravni sa ramenima dok klizite nogom iza tijela. Vježbu ponovite 10-15 puta.

PREGIB POTKOLENICE

Lezite sa savijenim kolenima, ruke su opružene pored tijela, stopala su razmaknuta u širini kukova i stavite ih na kartonske tanjire. Podignite zadnjicu od poda oslanjajući se na stopala. Zadnjica ostaje visoko podignuta tokom izvođenja vježbe. Uz udah opružate potkolenice, gurajte kartonske tanjir od sebe, ali ne opružate koljena do kraja. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 10-15 puta.

OPRUŽANjE LEĐA

Lezite sa rukama opruženim ispred tijela, sa dlanovima na kartonskim tanjirima. Uz udah podignite glavu, vrat i grudni koš od podloge povlačeći laktove i ploče nazad tako da nadlaktice i podlaktice budu pod uglom od 90 stepeni. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 10 puta.

ŽENSKI SKLEK

Kleknite na koljena, dlanove postavite na neki lakoklizeći karton u širini ramena. Uz udah savijajte laktove pomjerajući karton u stranu tako da nadlaktica i podlaktica budu savijene pod uglom od 90 stepeni. Grudni koš približavajte podlozi bez pregibanja u donjem dijelu leđa. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 10 puta.

BOČNI PREGIBI

Sjedite na pod sa savijenim koljenima, nagnite se unazad, leđa su zaobljena u donjem dijelu. Stavite jednu šaku iza glave, a drugu na parče kartona sa strane. Uz udah nagnite trup bočno gurajući karton od sebe. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 15 puta na svakoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana