Obrasci moždanih talasa mogu da predvide kako će pacijent reagovati na antidepresiv

B92
Obrasci moždanih talasa mogu da predvide kako će pacijent reagovati na antidepresiv

Pacijentima koji traže olakšanje od depresije potrebno je nekoliko mjeseci da bi pronašli efikasan tretman. Ali obrasci moždanih talasa mogu potencijalno biti od pomoći, jer mogu da predvide kako će svaki pacijent ponaosob reagovati na antidepresiv, prije nego što liječenje uopšte i počne, pokazalo je novo istraživanje.

“Studija se bavi jednim od osnovnih izazova psihijatrije: nedostatak testova koji mogu pomoći ljekarima da odluče o najboljim mogućnostima liječenja pacijenata sa depresijom”, rekao je koautor studije dr Madhukar Trivedi, profesor psihijatrije na “UT Medicinskom centru jugozapada” u Dalasu.

Umjesto toga, rekao je Trivedi, oslanjamo se na postupak pokušaja i greške u kome pacijenti isprobavaju lijekove u ciklusima od šest do osam nedjelja.

“Ova neprecizna metoda doprinosi opštoj percepciji da su antidepresivi neefikasni”, dodao je dr Amit Etkin, koautor studije i profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford.

“Ali tačno predviđanje idealnog načina liječenja neke osobe mogao bi biti spas za pacijente koji bi bili lišeni višemjesečne frustracije”, rekla je Keti Burkhaus, docent psihijatrije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, koja nije bila uključena u studiju.

Ona je dodala da je nova studija “važan prvi korak” u dostizanju tog cilja, prenosi N1.

Za ovu studiju, istraživači su sakupili očitavanja moždanih talasa više od 300 pacijenata kojima je dijagnostikovana depresija.

Očitavanja su izvršena elektroencefalografijom (EEG), neinvazivnom metodom koja uključuje pričvršćivanje elektroda na vlasište.

Pacijentima je zatim nasumično dodijeljen ili placebo ili antidepresiv, u ovoj studiji je korišćen poznati antidepresiv zoloft.

Zatim su, na osnovu podataka EEG-a, istraživači dizajnirali novi algoritam vještačke inteligencije (AI) kako bi predvideli reakciju pacijenata na lijekove.

Otkrili su da su pacijenti sa određenim obrascem moždanih talasa na početku studije najvjerovatnije pozitivno reagovali na antidepresiv nakon osam nedjelja liječenja.

Istraživači su zatim primjenili svoj algoritam na tri dodatne grupe podataka o pacijentima iz prethodnih studija, da bi potvrdili svoje nalaze.

Rezultati su “suprotni mišljenju koje vlada da su ovi lijekovi neefikasni”, rekao je profesor Etkin i dodao da su “oni u stvari prilično efikasni, ali samo za određenu grupu ljudi”.

Studija je posebno procijenila kako su pacijenti reagovali na antidepresiv, što je samo jedan od mogućih načina liječenja depresije.

“Slijedeći korak za studiju bio bi da se provjeri da li ovaj algoritam predviđa i druge oblike liječenja, jer se depresija ne liječi samo lijekovima, već su tu i kognitivne terapije kao i stimulacije mozga”, rekla je dr Burkhaus.

Kada su koristili svoj algoritam za ispitivanje prethodno objavljenih podataka, istraživači su otkrili da su pacijenti kod kojih je vjerovatnoća reakcije na antidepresive bila smanjena reagovali na stimulaciju mozga i psihoterapijske tretmane zajedno.

Ipak, ovo otkriće je preliminarno i zahtijeva mnogo više istraživanja da bi se potvrdilo. Međutim, Etkin smatra da se tehnologija može lako prilagoditi za upotrebu u ljekarskim ordinacijama, jer se EEG koristi u neurologiji već decenijama.

“Ljekari bi zahvaljujući ovom algoritmu mogli da dobiju izvještaj u kome je detaljno navedeno da li će pacijent reagovati na određene lijekove”, rekao je profesor Etkin i dodao da se nada da će ovo biti “početak precizne psihijatrije”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana