Obavezan skrining na SMA od danas u svim porodilištima u Srbiji

GS
Foto: Ilustracija

SMA je rijetka, progresivna, neuromišićna bolest, koja dovodi do nepokretnosti. Iako je rijetka, ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne liječi, vodeći je genetski ubica novorođenčadi u svijetu. Skrining za svu novorođenčad je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a oboljela djeca primaju i terapiju o trošku države.

Olivera Jovović, predsjednica NORBS-a, kaže za RTS da prisustvujemo istorijskom momentu jer od danas SMA kao takvu nećemo viđati i lekari neće morati da se suočavaju sa simptomima koje je ova rijetka bolest nosila sa sobom i od danas menjamo budućnost te djece.

Olivera Jovović je i majka Matije koji je drugi razred i koji boluje od ove bolesti, on, kako kaže, prima terapiju od 2018. godine kada je počelo njegovo liječenje.

"Matija je zahvaljujući terapiji živ i srećan, ide u drugi razred i može da izdrži ceo dan u školi što bez terapije ne bi moglo“, napomenula je Jovovićeva.

Ističe da je prava terapija ona koja se primi na vrijeme, a to u ovom slučaju znači prije pojava simptoma.

Pilot-projekat skrininga se do sada sprovodio nešto duže od godinu dana u klinici Narodni front. Tim postupkom je otkriveno troje djece koja boluju od SMA.

Jovović je istakla da je postupak potpuno bezbolan, što je majkama veoma važno.

Skrining je jutros počeo i u KBC Zvezdara.

Ginekolog KBC Zvezdara Nikoluna Vulić rekla je da su ovog jutra od kada je krenuo skrining u porodilištu rođene dvije bebe koje su testirane na SMA i uzorci su poslati na analizu.

Uzorci će se analizirati na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktor Miloš Brkušanin rekao je da u proteklih godinu i po, koliko traje pilot-projekat, testirano je 11.000 beba.

Napomenuo je da ima opreme i ljudstva koji će obezbijediti testiranje 62.000 beba koliko se rodi u Srbiji.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić naglasila je da su sva porodilišta spremna za skrining na SMA i da su sva djeca koja su rođena posle ponoći uključena u skrining.

"Zahvaljujući ovom skriningu dobiće ranu dijagnostiku, a rana dijagnostika je preduslov za terapiju. Ovi pacijenti su živeli dve do tri godine, sada Srbija ima sva tri leka koji postoje na svetu za SMA i ovi pacijenti će moći da žive kao i svi ostali“, rekla je direktorka RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana