Njegujte lice na prirodan način, a pritom vas neće koštati ni marke

GS
Njegujte lice na prirodan način, a pritom vas neće koštati ni marke

Što manje invazivne kozmetike, pa čak i kod zahtjevnije kože to bolje, tvrde dermatolozi.

Ovo su savjeti dermatologa za njegu kože prirodnim putem.

Pandemija virusa korona dovela je do više svjesnosti ljudi po pitanju bakterija i virusa koji nas okružuju. Samim tim počeli smo da češće peremo ruke i da minimalno dodirujemo lice u toku dana, naročito na javnom mestu. Ove dobre navike, a naročita ona koja se tiče dodirivanja lica ključne su za njegovo zdravlje i lepotu. Čak i kada niste van kuće, i kada su vam ruke poprilično čiste, dodirivanje lica je nešto što bi trebalo da izbjegavate što više možete. Na taj način šaljete poziv bakterijama da napadnu kožnu barijeru vaše kože i prouzrokuju stvaranje akni.

Redovno perite jastučnice na kojima spavate

Prema savetu dermatologa, jastučnice bi trebalo da mjenjate jednom nedeljno. Ukoliko imate problema sa masnom i kožom sklonom aknama, možete i dva puta nedeljno to sprovoditi u djelo. Čini se monumentalnim zadatkom, ali je zapravo vrlo važna stavka za čistu i lijepu kožu. Na jastučnici ostavljate ne samo tragove mrtve kože, već i znoj i ulje sa vlasi kose, što može dovesti do začepljenja pora na vašem licu.

Trudite se da spavate na leđima

Kada je reč o položaju za spavanje, dermatolozi savjetuju da izbjegavate spavanje na boku. Ovakav način spavanja promoviše nabiranje kože na licu i grudima. Preporučljivo je stoga spavanje na leđima. Stavljanje jastuka ispod kolena sprečava vas da se u toku noći, kada ste na leđima, okrenete na bok. Spavanje na leđima je pozitivno i za ublažavanje niskog pritiska, a ako ne možete cijelu noć da provedete u ovom položaju, postavite jastuk između grudi kako biste spriječili pojavu bora na njima.

Ne dirajte bubuljice

Kada istisnete bubuljicu, vi zapravo napravite mali ožiljak na koži lica, koji ako to ponavljate, može da postane trajan. Dakle, ukoliko imate bubuljicu na licu, držite ruke podalje od nje. Istiskanjem možete izazvati infekciju dopuštajući bakterijama da kroz ožiljak uđu dublje pod kožu, pišu Novosti.rs.

Voda

Hidratacija spolja i iznutra je glavni faktor za održanje lijepe, njegovane i zdrave kože. Najmanje 8 čaša vode vam je neophodno u toku dana. Stoga ne dozvolite sebi da vas žeđ podsjeti da treba da popijete vodu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana