Naučnici otkrili koliko dugo buster doza štiti od Omikrona

GS
Naučnici otkrili koliko dugo buster doza štiti od Omikrona

LONDON - Omikron varijanta virusa SARS-CoV-2 pojavila se relativno nedavno, početkom novembra.

Prvi poznati slučaj infekcije varijantom službenog naziva B.1.1.529 zabilježen je 9. novembra. Od tada se proširila svijetom i postala dominantna u mnogim zemljama.

Vrlo brzo pokazalo se da joj brojne mutacije omogućuju da probija imunitet stečen vakcinacijom i prebolijevanjem infekcija starijim varijantama. No, ispitivanja su pokazala da treća doza vakcine protiv izvornog, vuhanskog soja virusa pruža solidnu zaštitu od infekcije, a posebno od simptomatske bolesti, hospitalizacije i smrti.

No, kako je poznato da nivo protutijela s vremenom padaju, nametnulo se pitanje koliko dugo i koliko dobro postojeće vakcine štite od Omikrona, piše Indeks.

Prvi ozbiljan odgovor na ovo pitanje ponudilo je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji u kojoj je Omikron prilično brzo istisnuo deltu - već oko sredine decembra 2021. postao je dominantan u Engleskoj.

Prema izvještaju koje je u petak objavio Zdravstvena agencija Velike Britanije , zaštita od zaraze nakon vakcinacije trećom dozom mogla bi trajati manje od šest mjeseci. No, čini se da je zaštita od teških oblika bolesti trajnija.

Istraživanje je pokazalo da treća doza Pfizerove vakcine dvije sedmice nakon vakcinisanja  pruža zaštitu od zaraze Omikronom od oko 70%. No, ta zaštita relativno brzo pada tako da je nakon tri mjeseca oko 50%. U drugoj analizi naučnici su procijenili da bi ona nakon četiri mjeseca mogla pasti na svega 40%.

Nivoi protivtijela padaju nakon vakcinacije o kojoj god da je vakcini riječ. Međutim, protivtijela se počinju ponovno stvarati kada organizam dođe u kontakt s virusom, a takođe, ona nisu jedina zaštita od virusa.

Zaštita od teške bolesti je trajnija

Britanska studija pokazala je da buster nudi snažniju zaštitu od teških bolesti nego od infekcije. Konkretno, istraživači su otkrili da je dvije sedmice nakon treće doze Fajzera zaštita od hospitalizacije veća od 95% te da ostaje na oko 80% čak i nakon četiri mjeseca.

Radi poređenja, nakon dvije doze bilo koje vakcine zaštita od teške bolesti nakon šest mjeseci opada na 40%. Nalazi se vjerovatno odnose i na Modernina mRNA vakcine jer one funkcionišu na istom principu i pruža sličnu zaštitu kao Fajzerovo od drugih sojeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana