Naučnici otkrili kako zaustaviti starenje mišića

Indeks
Foto: unsplash

Naučnici sa Univerziteta u Bufalu u SAD-u otkrili su kako se proces starenja u mišićnom tkivu može obrnuti, odnosno kako se ostarjeli mišići mogu pomladiti.

U studiji, objavljenoj u časopisu Science Advances, autori ističu da u stanicama mišića postoji mehanizam koji onemogućuje dijeljenje i regeneraciju stanica. Taj proces, kojim stanice tijekom vremena gube sposobnost diobe, rasta i funkcioniranja, naziva se senescencija. On dovodi do toga da genetski materijal u stanicama koje se ne obnavljaju postaje nestabilan i uzrokuje niz molekularnih i metaboličkih disfunkcija koje dovode do bolesti.

Stanično starenje uzrokovano starenjem ili kroničnim bolestima onemogućuje rad i regeneraciju matičnih stanica. Skeletni mišići su visokoregenerativan organ koji čini ~45% tjelesne mase i omogućava pokrete skeleta, a takođe reguliše metabolizam. Regeneracija mišića oslanja se na miogene progenitore koji, kada se aktiviraju, proliferiraju, diferenciraju i pridonose regeneraciji oštećenih miofibrila. Međutim, broj miogenih progenitora i njihova regenerativna sposobnost opadaju sa starenjem i staničnim starenjem, tumače u studiji autori.

Nova tehnika koja lakše može dovesti do lijekova
U ranijim istraživanjima naučnici su proces starenja uglavnom nastojali obrnuti tako što su stanice pokušavali vratiti u stanje nalik matičnim stanicama, nediferenciranim, pluripotentnim stanicama kakve se nalaze u embrijumima i nekim tkivima odraslih, iz kojih pod određenim uslovima nastaju stanice sa specijaliziranim funkcijama.

Tehnika predstavljena u novoj studiji ide potpuno drugačijim putem. Nova studija otkrila je da se zahvaljujući prekomjernoj ekspresiji proteina koji se zove NANOG (u irskoj predaji Tír na nÓg je mjesto poznato po vječnoj mladosti, ljepoti i zdravlju) stanica ne mora resetirati u drugo stanje kako bi se poništilo starenje.

U nizu eksperimenata istraživači su prekomjerno eksprimirali NANOG u mioblastima, koji su embrionalni prethodnici mišićnog tkiva. Mioblasti su bili ostarjeli, što znači da se više nisu mogli dijeliti i rasti.

Prekomjerna ekspresija poboljšala je neke od primarnih karakteristika povezanih s propadanjem stanica povezanih sa starenjem, uključujući autofagiju, energetsku homeostazu, genomsku stabilnost, nuklearni integritet i funkciju mitohondrija.

Što je najvažnije, NANOG je povećao broj mišićnih matičnih stanica u mišićima prerano ostarjelih miševa. Ovo je pokazalo izvedivost poništavanja staničnog starenja u tijelu bez potrebe za reprogramiranjem stanica u embrionalno, pluripotentno stanje, što je proces koji se često koristi u terapiji matičnim stanicama, ali nosi rizik od nastanka tumora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana