Najbolja hrana za doručak za sagorevanje tjelesne masti

GS
Najbolja hrana za doručak za sagorevanje tjelesne masti

Početak svakog dana sa zdravom hranom za doručak ključ je svakog procesa mršavljenja.

 Hranjiv doručak može vam dati energiju i spriječiti vas da donesete nezdrave odluke ako preskočite ovaj važan obrok.

Lisa R. Joung, doktorica i autorica "Finali Ful, Finali Slim" pojašnjava koja hrana je najbolja za smanjenje tjelesne masnoće.

Započnite svoja jutra sa sagorijevanjem masti dodavanjem ove zdrave hrane u svoju rutinu.

Bobičasto voće

Bilo da su vaše omiljeno bobičasto voće borovnice, jagode, kupine, maline, brusnice, znate da jedete nešto hranljivo. Uzmite, na primjer, brusnice. Brusnice se nazivaju "superhranom" jer sadrže puno antioksidansa zajedno s antocijaninima, koji imaju protuupalna svojstva.

Dodavanje svježeg bobičastog voća u smoothie ili ovsene pahuljice pametan je izbor ako želite da smršate, s obzirom na to da imaju malo kalorija. Samo jedna šolja borovnica će vam dati četiri grama dijetalnih vlakana i 25 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, objašnjava zdravstveni sistem klinike Mayo. Osim toga, jedna cijela šoljica ima samo 80 kalorija.

Chia sjemenke

"Čia sjemenke su izuzetno hranljive, sadrže omega 3 masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mangan i rastvorljiva vlakna. Istraživanje je pokazalo da je uključivanje rastvorljivih vlakana u vašu ishranu povezano sa gubitkom težine. Štaviše,  sjemenke takođe sadrže visoku količinu proteina koja može smanjiti glad", objašnjava Young.

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u domaćem smoothie zdjeli ili parfeu od jogurta za doručak, ne zaboravite da ga dopunite s malo čia sjemenkama.

Jaja

Jaja su još jedna sjajna "superhrana" za doručak jer su prepuna hranljivih materija. Osim toga, lako se spremaju i izuzetno su svestrana. Umutite ih, dodajte u tost s avokadom, pretvorite ih u omlet sa povrćem ili uživajte u njima sa zobom za slanu poslasticu.

"Jaja se mogu napraviti na različite načine, tako da vam neće dosaditi. Osim toga, jaja su prepuna toliko sjajnih vitamina i minerala koji su izuzetno korisni za naše zdravlje. Jaja takođe sadrže veliku količinu proteina koji mogu promoviraju osjećaj zadovoljstva i punoće", objašnjava Young.

Avokado

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravite na avokado.

"Avokado se smatra hranom bogatom kalorijama i bogatom kalijumom, folatom i vitaminima C i K. Avokado je pun vlakana i nezasićenih masti koje su zdrave za srce koje pomažu da ostanete siti između obroka", kaže Joung.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana