Na šakama se vidi "rodni list": Kako da koži ruku vratite mekoću

Agencije
Na šakama se vidi "rodni list": Kako da koži ruku vratite mekoću
Na šakama se vidi "rodni list": Kako da koži ruku vratite mekoću

Koliko je žena njegovana najbolje se vidi po šakama. One odaju godine više nego lice. Vrijeme je da im posvetite dovoljno pažnje kako bi ponovo bile nježne, mekane i uredne. Jedan od najvećih problema je suva i iritantna koža na rukama, naročito u zimskom periodu, što zahteva dodatnu negu. Evo nekoliko savjeta kako da to najlakše uradite.

 Kreme

Kvalitetne hidratantne kreme bogate vitaminima, pantenolom i uljima trebalo bi nanijeti na šake najmanje tri puta dnevno, naročito zimi. U ljetnjem periodu možete da koristite lagane i nemasne hidratantne kreme.

Pranje ruku

Kada je o svakodnevnoj higijeni riječ, savjetuje se pranje ruku mlakom vodom bez obzira na godišnje doba. Suviše topla ili hladna voda može da ošteti kožu na rukama, odnosno da dovede do njenog pucanja ili isušivanja. Važno je i da koristite blage sapune na bazi prirodnih sastojaka, a ne one "agresivne".

Manikir

Odlazak kod manikira preporučuje se makar jednom mjesečno, jer ovakvi tretmani podrazumevaju piling, masažu, sređivanje zanoktica i oblikovanje noktiju. Manikir možete da uradite i sami kod kuće ukoliko smatrate da vam pomoć profesionalca nije potrebna.

Piling

Ovaj tretman praktikujte bar jednom sedmično kako biste skinuli sloj mrtvih ćelija sa kože. Po jednu kašičicu šećera i maslinovog ulja pomešajte sa sokom od pola limete i nanesite na ruke. Posle izvjesnog vremena isperite ih mlakom vodom i blagim sapunom. Ovaj piling možete da uradite i bez maslinovog ulja. U tom slučaju je dovoljno da operete ruke mlakom vodom i da ih obrišite ubrusom.

Masaža

U ovome ćete sigurno uživati, jer i vašim rukama prija masaža, baš kao i tijelu. Uveče pred spavanje masirajte ruke kremom najmanje pet minuta. Ukoliko su vam ruke mnogo suve i grube, pomješajte hidratantnu kremu i malo vazelina.

VAŽNA JE I ISHRANA

Osim njege, najbolja preporuka za lijepe ruke je da ih štedite kada god možete. Ali ne zaboravite da je veoma važna i ishrana, a ne samo spoljašnja njega. Da bi bile meke i njegovane u ishranu uvrstite proteine, vitamine B grupe i dodatke vitamina E.

MASLAC I BADEMOVO ULjE

Kod kuće možete da napravite još jedno prirodno sredstvo za negu ruku. Pomješajte dvije kašičice maslaca sa kašičicom bademovog ulja. Nanesite smjesu ravnomjerno na šake. Poslije 20 minuta je isperite toplom vodom i vidjećete efekat.

 

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana