Mlijeko vakcinisanih majki bi moglo zaštititi bebe od koronavirusa

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Mlijeko majki koje su primile dvije doze vakcine protiv koronavirusa bi moglo sadržati antitijela koja štite bebe od ovog virusa.

Istraživanje je sprovedeno između decembra 2020. i marta 2021. godine i, iako je malo, naučnici kažu da je ohrabrujuće.

Ispitana je 21 zdravstvena radnica u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi portal Kliks.

One nikada ranije nisu imale koronavirus. Ovo je bilo otprilike u vrijeme kada su vakcine prvi put postale dostupne zdravstvenim radnicima u SAD-u.

Uzet je uzorak majčinog mlijeka i krvi ukupno tri puta: prije vakcinacije, nakon prve doze, a zatim nakon druge doze.

Rezultati su pokazali da je nakon druge doze postojao snažan odgovor antitijela u krvi i mlijeku.

Primijećeno je stopostotno povećanje zaštite u odnosu na broj antitijela prije vakcinacije.Također je broj antitijela prisutnih nakon vakcinacije bio veći od onog koji je zabilježen nakon "prirodne" infekcije virusom, prenosi portal Kliks.

Kada se bebe rode, njihov nedovoljno razvijen imunološki sistem se teško bori protiv infekcija. Zato su premlade da adekvatno reaguju na određene vrste vakcina, navode stručnjaci.Josep Larkin, profesor sa Univerziteta na Floridi i jedan od autora istraživanja, rekao je:

"Naši rezultati pokazuju da vakcinacija uzrokuje povećanje broja antitijela protiv SARS-CoV-2-virusa, koji uzrokuje Covid-19, u majčinom mlijeku. Vakcinisane majke mogu prenijeti ovaj imunitet na svoje bebe, što ćemo uskoro i dokazati."

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana