Melem za vaše tijelo i mozak: Hrana od koje ćete se osjećati bolje

GS
Foto: Ilustracija

Sve više istraživanja u području ishrane pokazuju da ljudi koji jedu moderno prerađenu hranu snose veći rizik od depresije, promjene raspoloženja, hiperaktivnosti i drugih mentalnih i emocionalnih problema, navode stručnjaci.

Losos i druge masnije ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama mogu igrati važnu ulogu u vašem cjelokupnom raspoloženju, piše Hajat.

Istraživanja pokazuju da ove masnoće imaju zaštitni učinak protiv depresije i čak smanjuju anksioznost. Ostali izvori ovih dobrih masnih kiselina su orasi i sjemenke, posebno lanene. Bademi su bogati spojevima koje zovemo tirozin, a odgovorni su za proizvodnju dopamina i drugih neurotransmitera povezanih s raspoloženjem.

To znači da biste trebali jesti šaku orašastih plodova dnevno i tako poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema, a zahvaljujući bogatstvu vlakana i mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, podićete i raspoloženje.

Štiti mozak

Tu je i jabuka koja sadrži kvercetin, koja brani stanice mozga od slobodnih radikala koji mogu oštetiti neurone kao i čokolada.

Dokazano, trenutno podiže raspoloženje. Za sve ostale željne „podizanja”, tu je tamna čokolada.

Sjemenke suncokreta i soja

Sjemenke suncokreta su izvrstan izvor tirosina, neesencijalne aminokiseline koja poboljšava mentalne funkcije i raspoloženje. Suncokret je bogat i vitaminom E koji štiti srce, te selenom.

Soja je još jedan izvor tirosina, koja tijelu, takođe, omogućava odlične doze proteina koji gode srcu. Mogu pomoći i u sprečavanju bolesti kostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana