Majonez bacite, šećer zaboravite: 5 strogih pravila za dobru liniju žena u srednjim godinama

Agencije
Majonez bacite, šećer zaboravite: 5 strogih pravila za dobru liniju žena u srednjim godinama

Pet pravila nutricionista za dobru liniju žena u kritičnim srednjim godinama, kao i u trećem dobu. Ne treba razmišljati o količini hrane, već o namirnicama.

Žene kada uđu u menopauzu obično dobiju nekoliko kilograma viška, koje teško "skidaju", ali uz pravilnu ishranu ovaj problem može lako da se riješi.

U svakom životnom dobu treba prilagođavati ishranu, jer ono što mogu da pojedu tinejdžeri pravi je "otrov" za ljude u srednjim godinama i u trećem dobu. Ivana Slavkovski Bilić, holistički nutricionista, kaže da se žene goje jer jedu lošu hranu kao što je zasićena masnoća.

- U Srbiji se obično ne govori o hrani, već o nutrijentima i malo ko razume šta znači zasićena masnoća i odakle dolazi - kaže Ivana Slavkovski Bilić.

Najveći izvor zasićene masnoće su proizvodi životinjskog porijekla. - Meso, mlečni proizvodi i jaja - prepuni su zasićene masnoće i sve zdravstvene organizacije se slažu da bi unos manje količine pomogao u prevenciji mnogih bolesti, pa i nekontrolisanog dobijanja kilograma. Uostalom, gojaznost je faktor rizika za hipertenziju, rak, dijabetes i ostala hronična oboljenja – rekla je ona.

Hrana koju bi trebale da jedu žene u srednjim godinama i trećem dobu treba da obiluje vlaknima, kao što su voće i povrće, mahunarke i integralne žitarice. Slatko treba izbjegavati maksimalno, jer ljudski organizam uvijek bira najslađu i najmasniju hranu, jer je razvijen takav nagon tokom evolucije. Nažalost, proizvođači hrane u supermarketima manipulišu bojama na pakovanju.

- Treba odoleti kombinaciji masno, slano i slatko - zaključuje Ivana Slavkovski Bilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana