Ljekovita hrana: Zbog čega je sve dobro koristiti bundevu

Agencije
Ljekovita hrana: Zbog čega je sve dobro koristiti bundevu

Bundeva čisti organizam od toksina, bogata je antioksidansima i djeluje protivupalno. Odlična je za zglobove, pomaže kod povreda mekog tkiva, ali i u borbi protiv stresa

Pravo je vrijeme za uživanje u slatkim plodovima zlatne jeseni. Tu je nezaobilazna bundeva koju bi trebalo što više konzumirati zbog blagotvornih sastojaka. Čisti organizam od toksina, bogata je antioksidansima i djeluje protivupalno. Odlična je za zglobove, pomaže kod povreda mekog tkiva, ali i u borbi protiv stresa.

Bundeva je bogata vitaminom A, koji čuva oči od degenerativnih promjena i katarakte, dok visok nivo vitamina S doprinosi jačanju imuniteta i podstiče proizvodnju kolagena, što kožu čini blistavom i elastičnom.

Ako ste se zapitali zašto je narandžaste boje, evo odgovora: izuzetno je bogata karotenom, koji usporava starenje i sprečava kardiovaskularne bolesti.

Sjemenke bundeve, koje rado grickamo, imaju visok nivo proteina i masnih kiselina koje pomažu u regulaciji holesterola, čuvaju od artritisa, jačaju moždane funkcije, dok je ulje iz sjemenki bundeve odlično za liječenje upale prostate.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana