Kovid 19 uskoro sezonska epidemija

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Infekcija virusom korona sada bi mogla biti kategorizovana kao sezonska akutna respiratorna virusna zaraza, izjavila je direktor Agencije za zaštitu zdravlja potrošača "Rospotrebnadzor" Ana Popova.

"Zaista se nadamo da ćemo moći da kažemo – a nemamo osnova za bilo šta drugo – da se sezona akutnih respiratornih infekcija, koje do sada uključuju i novi virus korona, približava kraju", rekla je Popova za TASS.

Prema njenim riječima, "Rospotrebnadzor" će formulisati svoj konačni stav o rezultatima sezone epidemije u roku od sedam dana.

Ona je napomenula da se situacija sa virusom korona u Rusiji stabilizuje, te da je 13 sedmica zaredom primijećen pad incidencije kovida 19.

"Veoma pažljivo pratimo situaciju, naročito nakon praznika kada ima puno kontakata i kada je veliki obim migracije", istakla je Popova.

Popova je navela da bi pandemija kovid 19 mogla uskoro biti završena, ali da sam virus neće nestati i da će se uskoro govoriti o epidemiji umjesto pandemije.

"Ovo bi upravo mogao biti kraj pandemije, mada virus neće nestati. Virus će ostati, on postoji i prisutan je upravo sada. I danas neki od onih koji nas vide i čuju imaju poznanike i rođake koji su bolesni, tako da ne možemo govoriti o tome da virus nestaje", naglasila je Popova.

Popova je ponovila da se, kao dodatak lijekovima i vakcinama, treba pridržavati higijenskih preventivnih mjera, kao što su pranje ruku, nošenje maske, čišćenje uređaja i prostora oko nas.

"Ova jednostavna higijenska pravila bez sumnje pomažu da se ostane zdrav kod bilo koje respiratorne infekcije", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana