Koliko dugo djeluje sredstvo za dezinfekciju ruku?

G.S.
Koliko dugo djeluje sredstvo za dezinfekciju ruku?

U vrijeme pandemije korona virusa jedno od često postavljanih pitanja jeste koliko dugo djeluje sredstvo za dezinfekciju ruku nakon što se nanese.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedan od najboljih načina zaštite od korona virusa korištenje sredstva za dezinfekciju ruku koje sadrži 60 odsto alkohola. Ipak, treba znati da to sredstvo ne djeluje dugo te da pranje ruku vodom i sapunom treba svakom biti prvi izbor.

Istina je da su dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola dobra alternativa za sapun i vodu, ali prilikom pranja ruku doslovno uklanjate nečistoće koje završavaju u odvodu, dok sredstva za dezinfekciju ubijaju sve što se nalazi na rukama u tom trenutku. Ipak, uskoro ćete sigurno dodirnuti kontaminiranu površinu pa će ruke opet biti prljave. Stoga, ruke nakon pranja ili dezinfikovanja sredstvima ne mogu biti čiste duže od nekoliko minuta.

Dakle, kada očistite ruke na bilo koji od dva načina, one neće dugo ostati čiste pa zbog toga prije dodirivanja lica ili jela ruke ponovo operite ili dezinficirajte, čak iako ste to učinili 10 minuta ranije.

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju, potrudite se da očistite cijelu površinu ruku. Kada su ruke vidno prljave, pomenuta sredstva ne funkcionišu.

Ruke vodom i sapunom treba prati najmanje 20 sekundi, a posebno je važno da ih očistite između prstiju i sa zadnje strane. Ne zaboravite očistiti nokte i ispod njiih.(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana