Koje bolesti izaziva spavanje manje od šest sati dnevno?

Agencije
Koje bolesti izaziva spavanje manje od šest sati dnevno?

Odrasle osobe sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom tipa 2 ili postojećom srčanom bolešću, koje obično spavaju manje od šest sati, su u velikom riziku da ozbiljno ugroze svoje zdravlje.

To su rezultati studije koja je testirala spavanje 16.000 odraslih u dobi između 20 i 74 godine i potom pratila njihovo zdravlje tokom 20 godina.

"Ovo je četvrta studija, uključujući našu, koja jasno ukazuje da spavanje manje od šest sati dnevno zapravo može dovesti do razvoja bolesti arterija i smrti povezane sa kardiovaskularnim bolestima", rekao je poznati kardiolog dr Valentin Faster, direktor "Mount Sinai Heart" iz Njujorka, koji nije bio uključen u ovu studiju.

Spavanje je od presudne važnosti za podmlađivanje čitavog organizma. Dubok san je neophodan kako bi tijelo lučilo hormone namijenjene obnavljanju ćelija i izgradnji tkiva u tijelu. Faktori rizika i loš san povećavaju rizik od rane smrti

Nova studija objavljena u časopisu "American Heart Association", otkrila je da ljudi sa postojećim visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom tipa 2 koji su spavali manje od šest sati, imaju dvostruko veće šanse da dožive srčani ili moždani udar.

Međutim, kod osoba koje su spavale duže od šest sati, rizik od rane smrti u osnovi je nestao, rekao je glavni autor studije Hulio Fernandez-Mendoza, psiholog u Pensilvaniji.

Studija je kontrolisala apneju za vreme spavanja, pušenje, mentalno zdravlje i druga stanja bolesti i isključila sve starije od 75 godina. Više od polovine učesnika u studiji bile su žene, a prosječna godina starosti bila je 47 godina. Postojeća bolest i loš san povećavaju rizik i od razvoja malignih bolesti

Novo istraživanje je takođe otkrilo povezanost nedovoljnog spavanja sa karcinomom. Osobe koje su već imale srčani ili moždani udar, a koje su spavale manje od šest sati, imale su tri puta veći rizik od malignih bolesti.

"Mi ne tvrdimo da manjak sna može direktno da izazove karcinom. Srčana bolest je faktor rizika, koji nedostatak sna može da pogorša. Osobe sa srčanim bolestima uglavnom imaju i probleme sa imunitetom i tada može doći do razvoja karcinoma", objasnio je dr Fernandez-Mendoza.

"Mnogo je dokaza koji pokazuju da su osobe u mlađoj i srednjoj životnoj dobi, koje imaju faktore rizika za srčane bolesti, poput hipertenzije ili čak dijabetesa, izložene većem riziku od razvoja karcinoma", dodao je doktor.

Dr Fernandez-Mendoza smatra da bi trebalo da počnu da proveravaju pacijente da li malo spavaju kako bi im tom informacijom pomogli da identifikuju one sa srčanim bolestima koji su u većem riziku od razvoja karcinoma. Šta je rješenje?

Osobe sa visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom tipa 2 koje loše spavaju, trebalo bi da se obrate ljekaru, savjetuju ova dva stručnjaka.

"Odgovor je da ne dajemo tablete za spavanje", rekao je dr Faster.

"Moramo biti veoma pametni u pokušaju da shvatimo zašto neko manje spava, a to zavisi od pojedinca", dodao je doktor.

Mnoge osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom imaju apneju za vreme spavanja, a drugi mogu imati stres ili anksioznost, što dovodi do nesanice, što bi moglo da odgovori na terapiju kognitivnog ponašanja i bolju higijenu sna.

Neki će možda piti previše kafe ili koristiti alkohol da bi im pomogao da zaspe. Upotreba alkohola prouzrokovaće da se probudite nakon kratkog vremena, a kada opet zaspite, obično je san lošijeg kvaliteta.

Rad sa stručnjakom može mnogo pomoći kod identifikacije problema sa spavanjem i usmjeriti na odgovarajušće intervencije, rekao je dr Faster.                 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana