Koja hrana je najbolja za dječiju školsku užinu

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Mališani će ove školske godine nastavu pratiti iz klupa, a povratak u škole pred roditelje stavlja mnogo izazova.

Među brojnim je i onaj šta će njihovo dijete jesti u školi.

Prema savjetima nutricionista užina za školu trebala bi biti zdrava, puna izvora svih nutrijenata, ali i prilagođena djeci i njihovim preferencijama, prenosi Kliks.

Nutricionistica  Stirling-Reed otkrila je šta se sve može spakovati djeci za užinu u školi.

"Prvo, bitan je balans. Treba biti dovoljno toga da ne budu gladni kroz dan, treba biti nešto što vole jesti, a opet zdravo", kazala je.

Kako bi unijeli dovoljno ugljikohidrata, spremite im hljeb sa žitaricama, tortilje, neke zdrave krekere, tjesteninu, krompir, rižu.

"Kombinirajte namirnice od bijelog i raženog brašna. Mijenjajte ih kroz sedmicu, da ne jedu svaki dan isto. Bitno je i da pojedu porciju voća ili povrća. Voće ogulite i narežite na manje komadiće, a povrće ukombinirajte u neko jelo - dodajte paradajz u sendvič ili tikvice i mrkvu u neki od ugljikohidrata", kazala je.Proteini su takođe važni i ne, ne dolaze samo iz mesa i ribe.

Pripremite im jaja u nekom obliku.

Dodajte neki mali jogurt, štapiće sira ili mali tetrapak mlijeka kako bi unijeli i mliječne proizvode.

Za kraj, ne zaboravite napitak. Djeca brzo dehidriraju, posebno kada je toplo, pa im obavezno u ruksak ubacite bocu vode ili nekog čaja.

Savjetuje i da izbjegavate puno slatkiša poput keksa i kolača, grickalice poput čipsa i smokija te gazirane napitke pune šećera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana