Kanabis izaziva psihozu i šizofreniju

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON - Liberalni roditelji koji dozvoljavaju svojoj djeci da puše kanabis upozoreni su da izaziva čak trećinu slučajeva psihoze u Londonu, a jak "skank" može da izazove simptome slične šizofreniji, piše "Dejli mejl".

Visokopotentni kanabis ne shvataju dovoljno ozbiljno neki liberalno orijentisani roditelji, koji bi radije da njihovi tinejdžeri puše travu nego da piju alkohol, upozorio je vrhunski psiholog Robin Marej.

Marej /77/, profesor psihijatrijskih istraživanja na Institutu za psihijatriju Kings koledža u Londonu, rekao je da je oko trećine slučajeva psihoze koje vidi u svojoj ordinaciji u južnom Londonu uzrokovano upotrebom skanka velike snage.

On je rekao da se mahom radi o mladim ljudima, koji često pate od iscrpljujuće paranoje i halucinacija.

U međuvremenu London je spreman da ublaži zakone o drogama tako što više neće krivično goniti mlade ljude uhvaćene da posjeduju kanabis – umjesto toga nudi im obrazovne kurseve o opasnostima droge.

Ali rezultati evropskih susjeda daju uvid u potencijalne zamke takve politike - Portugalija je uočila ogroman porast slučajeva psihoze izazvanih kanabisom nakon što je dekriminalizovala ovu drogu 2001. godine.

Kanabis je najčešće korišćena ilegalna droga u Velikoj Britaniji. Efekti kanabisa mogu se mnogo razlikovati od osobe do osobe. Takođe može da varira u zavisnosti od toga koliko ili koliko često se uzima i šta sadrži.

Redovna upotreba kanabisa povećava rizik od razvoja psihotične bolesti, kao što je šizofrenija.

Psihotična bolest je ona u kojoj imate halucinacije, vidite stvari koje zapravo ne postoje, i zablude, odnosno vjerujete u stvari koje zapravo nisu istinite.

Kanabis, takođe, povećava rizik od recidiva kod ljudi koji već imaju šizofreniju i može pogoršati psihotične simptome.

Ako osoba koja je konzumirala kanabis vozi mnogo su veće šanse za izazivanje nesreće.

"Mislim da smo 100 odsto sigurno da je kanabis jedan od uzroka psihoze slične šizofreniji", rekao je Marej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana