Kako zadržati zdrave prehrambene navike uz konzumiranje mesa

gs
Foto: Ilustracija

Ukoliko ste ljubitelji mesa, loše ćete se osjećati na samu pomisao da biste se morali odreći svoje omiljene hrane.

Dok postoje prednosti hrane iz biljnih izvora, to ne znači da morate izbaciti meso iz prehrane da biste održali zdrave životne navike. Važno je uzeti u obzir koje vrste mesa jedete i u kojim količinama.

Kad je u pitanju prehrana, postoje dobre i loše posljedice svakodnevne konzumacije mesa.

Izvor proteina

Meso je bogato zasićenim proteinima, koji igraju nekoliko vrlo važnih uloga u vašem tijelu. Sudjeluju u proizvodnji mišića, tkiva, hormona i pridonose prenosu molekula i antitijela.

Također, opskrbljuju tijelo energijom i esencijalnim aminokiselinama. Proteini životinjskog porijekla su potpuni, što znači da sadržavaju svih devet esencijalnih aminokiselina, ali nisu sve vrste mesa jednako zdrave. Najbolje vrste mesa su: bijelo meso (kao piletina ili puretina), svinjski file, nemasni dijelovi govedine ili mljevena govedina koja sadrži najviše 7 posto masnoće.

Izvor željeza

Meso sadržava neke nutrijente koje je teško dobiti iz neke druge hrane, kao što je željezo.

"Željezo iz životinjske hrane puno se bolje apsorbira od željeza iz biljne hrane", kaže Mia Syn.

Sadrži B vitamin

B vitamin iz mesa potiče rad metabolizma i pomaže tijelu u proizvodnji energije. Konkretno, vitamin B12 je potreban tijelu za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Među vegetarijancima i veganima, 62 posto trudnica, 86 posto djece, 41 posto adolescenata i 90 posto starijih su imali nedostatak vitamina B12, prema istraživanju provedenom 2013. godine. Vegetarijancima i veganima preporučuje se uzimanje vitamina B12 u suplementima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana