Kako vas tijelo vas upozorava da vam je zdravlje ugroženo

GS
Foto: Ilustracija

Kada je zdravlje sve lošije, to se obično ne dešava samo od sebe ili bez upozorenja.

Naša tijela obično šalju znake da postoji problem i na nama je da obratimo pažnju na njih.

Naime, naše tijelo ne šalje poruke samo o fizičkim aspektima zdravlja, već nam može pružiti i neke znake mentalnih problema. "Poruke tijela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osjećate veoma stvarno i da zahtijeva vašu pažnju, možda dijagnozu i liječenje", kaže psihijatar dr Gejl Salc.

"Takođe vam mogu reći da morate razvijati više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno bili bolji i spriječili buduće epizode lošeg raspoloženja", objasnio je dr Salc.

Tijelo komunicira o zdravstvenim problemima na različite načine

Dr Salc kaže: "Um i tijelo su povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše tijelo. Kada doživimo ozbiljan akutni stres, naše tijelo može da ga otkrije kroz primjetne simptome koji se javljaju usljed početnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) i to može izazvati nervozu, visok krvni pritisak, mučninu, pa čak i kratak dah."

S vremenom, ako se stres održava i postaje hroničan, često oslobađanje hormona kortizola usljed stalnog stresa dovodi do iscrpljivanja tijela i osoba se može osjećati iscrpljeno, umorno, imati razne neobjašnjive tegobe u različitim dijelovima tijela ili stomaka, čak i glavobolje.

Promjene na koži

Dr Majkl Grin objašnjava: "Promjene na koži kao što su osip, promjene boje ili izrasline uvijek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti mnogo šta, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutrašnje infekcije. Često su promjene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema sa jetrom. Na primjer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazusima ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan sa leptiričastim osipom na obrazima i nosu."

Dr Grin objašnjava da pojava osipa ili žute boje može biti znak da jetra ne funkcioniše ispravno. "Znajući ovo, nikada ne odbacujte promjene na koži kao beznačajne. Koža je najveći organ na tijelu, a promjene mogu ukazivati na veći problem. Uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom ako primijetite da nešto nije u redu", objasnio je on, prenosi B92.

Česta glad ili žudnja za hranom

Zdravstveni trener Lindzi Tulis kaže: "Ako često osjećate glad ili žudite za hranom, vaše tijelo možda pokušava da vam kaže da vam je zaista potrebno više sna. Nedostatak sna može povećati oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da na ovo pazite, jer ono što našem tijelu zaista treba možda zapravo nije hrana."

Umor

Prema mišljenju Lindzi Tulis: "Umor se često može osjetiti nakon dugog dana, posebno ako ga prati nemirna noć. Ali to može biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitne žlijezde, bolesti srca ili dijabetesa. Samo pratite koliko često se umor javlja i šta ga izaziva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana