Kako uz pomoć meda da riješite probleme sa disanjem i ojačate imunitet

GS
Kako uz pomoć meda da riješite probleme sa disanjem i ojačate imunitet

Pčelinji proizvodi su pokazali veliku efikasnost u rješavanju određenih respiratornih, kao i nekih drugih problema sa kojima se možemo susresti. 

Pojam apiterapija podrazumijeva da se tokom procesa liječenja ili kao pomoć pri liječenju raznih problema sa kojima se ljudski organizam može suočiti upotrebljavaju proizvodi koji potiču od pčela. Svjetski dan apiterapije se svake godine obilježava 30. marta, a dr sc. med. Zorica Plavšić je objasnila šta je tačno apiterapija i gdje se najviše koristi.

- Apiterapija predstavlja korišćenje pčelinjih proizvoda u toku prevencije bolesti, uz medikamentoznu terapiju u toku lečenja i u toku oporavka, rehabilitacije. Praktično kod svih oboljenja neki od pčelinjih proizvoda ili kombinacija pčelinjih proizvoda imaće pozitivni efekat. Možda se kod prevencije i lečenja akutnih i hroničnih oboljenja organa za disanje taj pozitivni efekat najbrže ispolji - kaže dr Plavšić za Glossy.

Kako se apiterapijom liječe disajni putevi?

Za lečenje akutnih infekcija gornjih ili donjih disajnih puteva preporučuje se: Inhalacija meda sa 10-15 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa u 2ml fiziološkog rastvora, preko aparata za inhalaciju. Mala kašika meda se pomiješa sa 15-20 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa, drži u ustima neko vrijeme, malo promućka i na kraju proguta.

Dva puta u toku dana inhalacija vazduhom iz aktivne košnice u apikomori 2 puta po 15 minuta sa pauzom u trajanju 10 – 15 dana. Ponoviti više puta u toku sezone od marta do kraja septembra Dva do tri puta u toku dana žvakati malu kašičicu meda sa voskom od poklopčića (djevičanski vosak)

Efekat apiterapije

Za liječenje se najčešće koriste med, propolis, kao i vazduh iz pčelinjih košnica. Njihov efekat se najbolje vidi kod sluzokože. 

- Sve bioaktivne supstance iz meda, propolisa i vazduha iz košnice deluju direktno na sluzokožu usta, ždrela i disajnih puteva. Na nivou sluzokože se ispoljava njihovo anti bakterijsko i anti virusno dejstvo. Sekret postaje vodenastiji, lakše se iskašljava, a funkcija trepljastih nastavaka ćelija ( prirodnih čistača pluća) se poboljšava. Kod hroničnog pušačkog bronhitisa ove trepljice zbog štetnog efekta duvanskog dima otpadnu, ali se one nakon prestanka pušenja i inhalacija regenerišu - navodi dr Plavšić.

Takođe, njihov efekat se ispoljava i na crijevima, na koje djeluju veoma blagonaklono.

- Kada pacijent proguta med sa propolisom ili usitnjeni devičanski vosak, u crevima se stvaraju povoljniji uslov za razvoj dobrih bakterija, koje su odgovorne za adekvatan odgovor imunog sistema. Sve pčelinje proizvode bi trebalo davati paralelno sa klasičnim lekovima jer se pokazalo da se postiže bolji tzv. sinergistički efekat - objašnjava Plavšićeva.

Dobra ze liječenje inficiranih rana

Apiterapija pokazuje veoma dobre rezultate kod tretiranja rana ili infekcija, pošto pčelinji proizvodi imaju jako antibakterijsko dejstvo. Plavšićeva napominje da su to sve stvari koje su i naučno prihvaćene. 

- Danas je i od strane zvanične medicine priznat efekat primene sterilnih gaza sa medom u lečenju inficiranih rana ili dekubitusa ( rana koje se stvaraju kod pacijenata koju su nepokretni ili dijabetičara kod kojih se šećer ne kontroliše adekvatno). I med sam ili sa dodatkom propolisa ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo - kaže dr Plavšić.

Različita istraživanja sa svih strana svijeta došla su do zaključka da bakterije, za razliku od nekih lijekova, ne postaju otpornije na pčelinje proizvode.

- Ispitivanja su pokazala da ovo dejstvo ispoljavaju i na bakterije koje su rezistentne na antibiotike. Sa duge strane pokazalo se da bakterije ne razvijaju rezistenciju preme pčelinjim proizvodima - navodi dr Plavšić.

Kod nekih stanja, apiterapija dovodi do potpunog rješavanja problema, a u nekim ide kao dodatak uz klasičnu terapiju.

- Kod respiratornih infekcija takav efekat se postiže inhalacijom vazduha iz aktivne košnice. Rekla bih da u takvim slučajevima dolazi do izlečenja. Ako se daju udruženo sa lekovima, skraćuje se uzimanje lekova jer brže dolazi do poboljšanja a vrlo često mogu da se smanje doze ili čak prekine terapija - navodi kaže dr Plavšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana