Kako omiljene grickalice i slatkiši stvaraju zavisnost

GS
Foto: Ilustracija

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tijela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Njemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dvije grupe dobrovoljaca koji su dobivali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam sedmica. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara nove veze u mozgu koje je teško odučiti.

– Naša mjerenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvjesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promjene u mozgu, nesvjesno ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera – pojasnio je on, a prenosi Kliks.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promjene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udjelom masti, povećavajući razinu anksioznosti.

Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana