Kad helikobakter napadne, u pomoć pritiču kupus, žalfija i maslinovo ulje

GS
Foto: Ilustracija

Helikobakter pilori je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem dijelu želuca (pilorusu) i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog crijeva.

Novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, naglašava da ukoliko patimo od ovog problema, prvo treba da se obratimo ljekaru i pratimo sva uputstva i savjete koje dobijamo od njega. Određene biljke se mogu koristiti uz medikamentoznu terapiju jer nisu kontraindikovane sa lijekovima, ali s obzirom na to da je u pitanju ozbiljno oboljenje, biljke treba da budu prvenstveno pomoć, jer one mogu zaista da pomognu u liječenju.

Kupus i brokoli

„Kupus i brokoli koristimo u kulinarstvu i poznajemo ih kao ukusno povrće, ali ne znamo da su to izuzetno lekovite biljke“, naglašava Momčilo Antonijević.

Čuveni francuski travar Moris Meseže koji je imao priliku da liječi čuvene vladare, uvijek je izazivao smijeh kada se pojavi na vratima sa glavicom kupusa, jer je to bio jedan od njegovih univerzalnih lijekova, uz koprivu.

Nauka je dokazala da je bio u pravu jer i u kupusu i u brokoliju postoji jedinjenje sulforafan za koje je potvrđeno da direktno utiče na helikobakter.

„Svim ljudima koji pate od ove bakterije toplo savetujem da popiju jedan decilitar soka od svežeg kupusa, svakog dana. Sada je sezona kupusa, a svi u kući imamo neku vrstu sokovnika i možemo da iscedimo“, dodaje travar.

Isto se može postići i sa mikrobiljem, jer mikrobilje brokolija sadrži koncentrovane sve one supstance koje brokoli kasnije kada se razvije ima. Osim toga, potrebna je manja količina mikrobilja u odnosu na količinu zrele biljke koju bi trebalo konzumirati.

Žalfija

Za ljude koji imaju problem sa štitnom žlijezdom i helikobakter, žalfija je biljka koja može najviše da im pomogne, jer utiče na lučenje hormona štitne žlijezde, ali i sprečava helikobakter da se ne razmnožava.

Za pripremu tinkture protiv helikobakter potrebno je: kašika suve žalfije, korijen iđirota koji može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, jer je ova biljka kod nas strogo zaštićena, Iđirot veoma blagotvorno djeluje i na naše organe za varenje i preporučuje se ljudima koji imaju poremećaj lučenja želudačne kiseline, a pomaže pušačima koji žele da se riješe ove loše navike jer izaziva gađenje prema cigaretama.

Treći sastojak ovih kapi je hajdučka trava, takođe supena kašika cvetova i listova, koja je odličan lek protiv gastritisa i preporučuje se ljudima koji imaju bilo kakvu vrstu problema sa organima za varenje.

Četvrta biljka je beli pelin koji jeste simbol jada i čemera, ali njena ljekovitost potiče od tih gorkih supstanci. Antonijević upozorava da bilo koji preparat sa pelinom ne smiju da koriste trudnice jer može da izazove pobačaj.

Sve se zalije sa 150 mililitara 75% alkohola i držimo posudu dve nedjelje na tamnom i suvom mjestu. S vremena na vrijeme posudu treba promućkati i poslije dvije nedjelje procijediti.
Pije se tako što se jedna kafena kašičica ove tinkture razblaži sa jedan decilitar vode i popije prije jela. Pije se tri puta na dan dok se ne potroši cijela količina tinkture.

Maslinovo ulje

U jednom zanimljivom istraživanju iz 2009. godine utvrđeno je da maslinovo ulje djeluje na čak devet vrsta sojeva helikobaktera, a od toga su tri soja bila vrlo rezistentna na antibiotike.

„Idealno bi bilo da jednu kašiku maslinovog ulja popiju svakog jutra na prazan stomak svi koji imaju problema sa helikobakterom“, naglašava Antonijević.

Postoji još blagotvornije sredstvo, a to je kombinacija maslinovog ulja, kantariona i eteričnog ulja vrijeska.

Osim pomenutih, biljke koje sadrže sluzi takođe mogu da pomognu. U tu grupu spadaju laneno sjeme, crni i bijeli slez, islandski lišaj i koren gaveza, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana