Jedna greška pri spavanju utiče na loš san: Otkriveno šta je ključno za noć bez buđenja

GS
Foto: Ilustracija

Ako se trudite da spavate sedam sati svake noći i želite da se ne budite postoji nekoliko načina kojima možete ovo i da iskontrolišete.

Za početak, ne gledajte u telefon najmanje sat vremena prije spavanja i izbjegavajte konzumaciju kofeina kasno popodne i uveče. Ono što je jedna od ključnih stvari je i to da bi trebalo da vam spavaća soba bude što tamnija.
Vaše okruženje za spavanje treba da bude tamno za optimalan odmor, prema nedavnoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu PNAS.

Istraživači spavanja na Medicinskom fakultetu Feinberg Univerziteta Nortvestern otkrili su da izlaganje čak i maloj količini ambijentalnog svjetla tokom noći može da bude štetno za kardiovaskularne funkcije dok spavate i povećaju otpornost na insulin sljedećeg jutra, prenosi Real Simple.
Prekomjerno izlaganje večernjem svjetlu može negativno da utiče na metaboličke funkcije. Naš mozak koristi prisustvo svjetlosti kao signal da je vrijeme da budemo budni i na oprezu, a tamu kao signal da je vrijeme da se isključimo i spavamo. Izlaganje svjetlosti aktivira nervni sistem i povećava broj otkucaja srca, tako da smo spremni za dan. Noću, s druge strane, parasimpatički nervni sistem, naš sistem za odmor i varenje, treba da preuzme vodeću ulogu, promovišući opuštanje, smanjenje otkucaja srca i održavanje zdravog metabolizma.

"Vaše oči su direktna veza sa dijelom mozga koji kontroliše cirkadijalni ritam. Ako postoji značajna količina svjetlosnih smetnji u vrijeme kada vaše tijelo pokušava da zaspi, to može da izazove loš san ili nezdravo programirane cikluse spavanja, što može da dovede do značajnog broja drugih medicinskih problema", kažu autori istraživanja.

Šta možete da preduzmete:

  • Trudite se da ne zaspite sa uključenim televizorom
  • Isključite ili uklonite sve uređaje koji stvaraju nepotrebno svjetlo
  • Postavite zavjese za zamračivanje
  • Nosite masku za spavanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana