Jedini vid autofagije od kog bismo svi bili mršaviji i zdraviji

GS
Foto: Ilustracija

„Najzdraviji post je noćni post“, kaže nutricionistkinja Džulija Fare koja dodaje kako je to zdrav post koji svako treba da praktikuje.

Prije nego što se odlučimo za ovaj vid autofagije, važno je razlikovati ovu vrstu posta od takozvanog „povremenog“.

Noćni post je period u kom ne jedemo koristeći noćni odmor. Ne radi se o preskakanju obroka, već o vremenu između kraja večere i doručka. Povremeni post se, s druge strane, odnosi na praksu koja se sastoji od najmanje 13 sati bez jela i može se primijeniti u bilo koje doba dana.

„Najveća razlika je u tome što gladovanje preko noći nema kontraindikacija, dok povremeni post – koji je obično između 13 i 16 sati nije pogodan za sve“, objašnjava nutricionistkinja.

U nastavku, Džulija otkriva zašto je noćni post praksa koju svi treba da slijedimo, čak i ako to uključuje neke poteškoće.

Prednosti gladovanja preko noći       

Prije nekoliko godina, španska glumica i manekenka Elsa Pataki otkrila je da se njen najbolji trik za ljepotu sastoji u tome da večera rano, oko šest uveče.

Naravno, uz trenutne ritmove života, može biti gotovo nemoguće sjesti za sto u to vrijeme, ali pokušaj da se predvidi vrijeme večere je neophodno.

„Dok spavamo, tijelo obavlja nekoliko funkcija, kao što je regeneracija ćelija. Kod djece, na primjer, rast se dešava dok spavaju. Da bi se ove funkcije pravilno odvijale, sistem za varenje mora biti u mirovanju, a ne uključen u varenje. Zato je idealan noćni post od 12 sati za sve uzraste“, kaže nutricionistkinja.

Činjenica da je 12 sati bez hrane zdravo ne znači da to morate učiniti po svaku cijenu, posebno ako utiče na vas emocionalno i izaziva nelagodnost, razdražljivost ili loše raspoloženje.

„Nekim ljudima to će biti lako, drugima ne. Međutim, ova praksa ne bi trebalo da ima negativan uticaj na emocionalnom nivou. Na prijmer, ako patimo od anksioznosti u vezi sa hranom ili smo skloni noćnom prejedanju, problem na koji treba da se fokusiramo nije 12-časovni post – moramo da radimo na svom odnosu sa hranom, pokušavajući da razumemo uzroke ovog poremećaja u ishrani“, upozorava nutricionistkinja.

Nekoliko savjeta za početak

Večerajte ranije nego inače, a ako večeru nije moguće napraviti unapred, nutricionistkinja savjetuje odlaganje doručka.

„Nakon buđenja, možemo da popijemo kafu, čaj ili biljni čaj, jasno bez mlijeka ili šećera, i da jedemo kasnije. Vježbajte takozvano ‘serijsko kuvanje’, metod organizovanja obroka koji podrazumijeva kuvanje samo jednom nedjeljno, a zatim se hrana čuva u frižideru ili zamrzivaču. Na ovaj način imate na raspolaganju nekoliko osnovnih namirnica kao što su pirinač, kinoa i pečeno povrće, što vam omogućava da smanjite vreme potrebno za pripremu večere“, kaže nutricionista.

Ako kada rano večerate ogladnite prije spavanja, Fare preporučuje da pomjerite vrijeme za spavanje ili da popijete topli napitak, kao što je čaj bez šećera, koji ne mijenja i ne prekida vaš post, prenosi Vogue.it.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana