Istraživanje naučnika u Beču: Samo polovina oporavljenih od virusa korona razvije antitijela

GS
Istraživanje naučnika u Beču: Samo polovina oporavljenih od virusa korona razvije antitijela

Već početkom jula su bečki vakcinolozi i virolozi s Medicinskog univerziteta u Beču izvijestili da je samo oko polovina SARS-CoV-2 zaraženih razvila zaštitni imunološki odgovor.

Laboratorijski test koji je razvila druga istraživačka grupa na Medicinskom univerzitetu sada je pokazao stopu zaštite od 60 posto.

Uz to, neka antitijela mogu čak i "unaprijediti" patogen Kovid-19.

Naučnici Centra za patofiziologiju i alergiju nedavno su svoje rezultate objavili u časopisu "Allergy". Rudolf Valenta i njegov tim razvili su laboratorijski test ELISA kako bi se utvrdila zaštitna antitijela nakon Kovid-19 bolesti. Otkrili su da je samo 60 posto oporavljenih razvilo antitijela koja inhibiraju interakciju domena vezivanja receptora SARS-CoV-2 (RBD) sa ACE2. Za SARS-CoV-2, ACE2 (angiotenzin pretvarajući enzim-2) je receptor za koji se virusi vežu i ulaze u stanice. ACE se najčešće nalazi u dišnim putevima i drugim organima zahvaćenim virusom.

Osim toga, tim naučnika otkrio je i dotad nepoznatu činjenicu: određeni imuni kompleksi, koji se sastoje od RBD-a i antitijela pacijenta, imaju povećanu brzinu vezivanja za ACE 2. To bi bio dosad nepoznati mehanizam koji omogućava da se virus lakše veže za tjelesne stanice.

"Ovo je prva studija koja pokazuje pojačano vezanje na ACE 2 putem imunih kompleksa koji se sastoje od RBD-a i antitijela pacijenta", rekao je vođa studije, Rudolf Valenta.

To olakšava potencijal da se virus još više širi. Dalja istraživanja sada trebaju otkriti šta to tačno znači za imunitet i razvoj vakcine. Ovi novi nalazi također bi mogli utjecati na razvoj antitijela protiv SARS-CoV-2, prenosi Klix.ba.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana