Istraživanje: Mali rizik od zaražavanja na koncertima

Tanjug
Foto: Ilustracija

NOVI SAD- U Njemačkoj je sprovedena studija koja je pokazala da u zatvorenim koncertnim prostorima koji imaju dobru ventilaciju, kao i na otvorenim prostorima ne postoji veliki rizik od infekcije, prenosi IQ Mag, jedan od vodećih stručnih magazine muzičke industrije, saopštili su iz EXIT festivala.

Naučna studija sprovedena u novembru trajala je tri dana u koncertnoj dvorani Koncerthaus u Dortmundu, koja ima 1500 sjedećih mjesta, i nastavak je avgustovskog istraživanja Restart-19, Univerzitetske bolnice u Haleu, čiji rezultati su pokazali da uz odgovarajuću ventilaciju postoji "nizak do vrlo nizak" rizik prenosa zaraze sa osobe na osobu.

"Koncertne hale i pozorišta nisu mjesta zaraze", kaže dr Rafael von Hoensbreh, direktor Koncerthausa u Dortmundu.

Kako navodi, prethodni mjeseci su pokazali da je politici potrebna naučna osnova za donošenje odluka.

"Našom studijom želimo da se postaramo da koncertne hale i pozorišta mogu ponovo da prime adekvatan broj posjetilaca", kazao je Rafael von Hoensbreh.

U korak sa njemačkom studijom, na temu rizika zaražavanja ide i "Primavera Sound" koja je u decembru 2020. godine organizovala muzički događaj bez socijalne distance, na kome nije došlo do zaraze virusom KOVID-19.

Primavera se udružila sa bolnicom u Barseloni, Germans Trias, kao i Fondacijom za borbu protiv zaraznih bolesti kako bi organizovali ovaj probni ivent, na koji su pozvali 1000 ljudi. Zabavi je prisustvovalo njih 463, dok je 496 je smješteno u "kontrolnu grupu" koja nije mogla da uđe u koncertnu dvoranu.

Osam dana kasnije, svi su morali da se testiraju ponovo, a nakon ponovnog testitranja u grupi kojoj je bio omogućen ulazak na ivent nije bilo pozitivnih, dok je u ''kontrolnoj'' grupi pozitivnih bilo dvoje.

"Nadamo se da će ti podaci otvoriti put za dalja istraživanja koja treba da dovedu do spašavanja živih koncerata tokom i nakon pandemije koronavirusa", rekli su organizatori u izjavi.

Ovaj uspešan eksperiment pozitivan je korak za međunarodnu festivalsku i klupsku scenu koja je trenutno jako ugrožena.

Albanski festival "Unum" prošle sedmice najavio je da će se održati u punom kapacitetu zahvaljujući brzom testiranju.

Londonski "100 Club" trenutno testira novi ventilacijski sastav koji je dizajniran da uništi 99,99 odsto štetnih patogena u zraku u zatvorenom prostoru.

Vodeće evropske zemlje i najveće korporacije takođe očekuju da će u drugoj polovini godine doći do povratka masovnih događaja.

Tako je Vlada Njemačke nedavno pozvala organizatore koncerata i festivala da već počnu sa radom na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće ljeto, dok je i globalna koncertna korporacija Live Nation takođe najavila povratak masovnih koncerta i festivala do jula ove godine, navodeći ohrabrujuće vijesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na Kovid 19, kao glavni razlog za optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana