Gubite kosu? Neočekivana pomoć stiže od ovog slatkiša

G.S.
Gubite kosu? Neočekivana pomoć stiže od ovog slatkiša

Tamna čokolada je bolja i zdravstveno prihvatljivija alternativa u poređenju s drugim vrstama čokolade, a mnogi istraživači tvrde da može pomoći u riješavanju mnogih telesnih problema, a naročito onih koji se odnose na kožu i kosu.

Tamna čokolada je varijacija čokolade koja sadrži kakao masti, kakao maslac, ali bez mlijeka koje se nalazi u običnoj mlečnoj čokoladi. Ako imate problema s kosom ili ekstremnim gubitkom kose, onda bi vas tamna čokolada mogla spasiti.

Istraživanje obavljeno na miševima je otkrilo vezu između tamne čokolade i rasta dlake. Bogata je kakaom koji sadrži proantocijanidine, jedinjenja za koje se zna da potiču rast kose. Kod grupe miševa koja je jela tamnu čokoladu otkrivena je anagena faza rasta kose.

Radi se o fazi aktivnog rasta folikula dlake u kojoj se korijen kose znatno umnožava.

Tamna čokolada kod ljudi značajno povećava volumen kose zahvaljujući mineralima koje sadrži, a koji podstiču rast ćelija povećanjem dotoka krvi do temena, a to u konačnici rezultira boljim rastom kose.

Sjaj kosi možete vratiti pomoću maske od tamne čokolade. Maska se pravi miješanjem tamne čokolade s medom i jogurtom, potom slijedi ispiranje, a rezultati će vas ugodno iznenaditi.

Suve pramenove možete tretirati maskom koja se pravi od tamne čokolade i kokosovog ulja. Mešavinu nanesite na kosu i ostavite je sat vremena, a nakon toga isperite mlakom vodom. Suvi pramenovi će postati stvar prošlosti.

Kakao u prahu ili tamnu čokoladu pomiješajte s kokosovim uljem i zelenim čajem. Ova mješavina će vam pomoći da očistite teme, nahranite kožu i riješite se peruti.(klix.ba)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana