Gubitak čula mirisa poslije kovida može se izliječiti „treniranjem nosa“

GS
Foto: Pixabay

Njuškanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno tokom nekoliko mjeseci, ocijenjeno je kao jeftina terapija za gubitak čula mirisa nakon kovida i, što je najvažnije, bez neželjenih dejstava.

Oboljeli od kovida-19 koji su iskusili gubitak čula mirisa kao posljedicu dejstva virusa trebalo bi da isprobaju “treniranje nosa”, tvrde naučnici, prenosi RTS.

Vježba za nos, koja uključuje njuškanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno tokom nekoliko mjeseci, opisana je kao “jeftina i jednostavna opcija liječenja bez neželjenih efekata” za rješavanje uobičajenog simptoma koronavirusa.

Metoda je usmjerena ka oporavku pacijenata koji su preležali kovid 19, a zasnovana je na tzv. neuroplastičnosti, za koju stručnjaci kažu da je “sposobnost mozga da se reorganizuje kako bi nadoknadio promjenu ili povredu”.

Istraživanje koje je sprovela međunarodna grupa stručnjaka za čulo mirisa, objavljeno je u časopisu Međunarodni forum za alergije i rinologiju (International Forum of Allergy & Rhinology”). Autori savjetuju da se ne koriste steroidi za liječenje gubitka mirisa.

Stručnjak u oblasti oštećenja čula mirisa, profesor Karl Filpot sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je da postoji vrlo malo dokaza da će lijek pomoći pri gubitku mirisa i da terapije koje uključuju steroide imaju “potencijalne neželjene efekte, uključujući zadržavanje tečnosti, visok krvni pritisak i probleme sa promenama raspoloženja i ponašanja”.

Pandemija koronavirusa, kako kaže Filpot, dovela je do ogromnog porasta broja slučajeva gubitka mirisa na globalnom nivou, a otprilike svaka peta osoba koja iskusi gubitak mirisa zbog kovida-19 žali se da se osjećaj mirisa nije vratio u potpunosti čak ni osam nedelja nakon pojave bolesti.

- Srećom, kod većine ljudi koji osjete gubitak mirisa kao rezultat kovida čulo mirisa će se spontano vratiti. Istraživanja pokazuju da nakon šest mjeseci potpun oporavak može da očekuje 90 odsto ljudi - istakao je profesor Filpot.

Prema njegovim riječima, poznato je da treniranje mirisa može da bude od pomoći.

- To uključuje mirisanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno, neprekidno tokom nekoliko mjeseci. Taj način je jeftina, jednostavna opcija lečenja bez neželjenih dejstava i to kod različitih uzroka gubitka mirisa, uključujući i kovid-19 - poručio je Filpot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana