Gilen-Bareov sindrom kao posljedica "Astra Zenekine" vakcine

Srna
Gilen-Bareov sindrom kao posljedica "Astra Zenekine" vakcine

AMSTERDAM - Evropski regulator za lijekove saopštio je danas da razmatra izvještaje o rijetkom poremećaju degeneracije nerva kod ljudi koji su primili vakcinu "astra zeneka", jer vlasti širom svijeta traže transparentnost kada se radi o bezbjednosti vakcine.

U okviru redovne analize izvještaja o bezbjednosti "Astra Zenekine" vakcine "Vakzevria", Odbor za bezbjednost Evropske agencije za lijekove /EMA/ analizira podatke koje je kompanija dobila o slučajevima Gilen-Bareovog sindroma.

Pojačana pažnja regulatora na ovo rijetko imunološko stanje postavlja nova pitanja o potencijalnim neželjenim efektima vakcina protiv virusa korona nakon što je prošlog mjeseca utvrđeno da su vakcine kompanija "Astra Zeneka" i "Džonson i Džonson" možda prouzrokovali vrlo rijetke slučajeve zgrušavanja krvi.

Iako je EMA tvrdila da su koristi od ovog anglo-švedskog proizvođača jeftinih i lako prenosivih vakcina u borbi protiv smrtonosne pandemije veće od bilo kakvih rizika, nekoliko evropskih zemalja ograničilo je upotrebu na starije starosne grupe ili je potpuno obustavilo upotrebu.

EMA je saopštila da je Gilen-Bareov identifikovan kao mogući neželjeni efekat koji treba posebno nadgledati tokom procesa uslovnog odobravanja vakcine, dodajući da su od "Astra Zeneke" zatraženi detaljni podaci o takvim slučajevima.

Gilen-Bareov sindrom je rijetko neurološko stanje u kojem imunološki sistem tijela napada zaštitni sloj na nervnim vlaknima. Većina slučajeva uslijedi nakon bakterijske ili virusne infekcije.

Ovaj poremećaj je i u prošlosti bio povezan sa vakcinacijama - naročito sa kampanjom vakcinacije tokom epidemije svinjskog gripa u SAD 1976. godine, a decenijama kasnije i sa vakcinom koja se koristila tokom pandemije gripa H1N1 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana