Genetika ozbiljno utiče na zavisnost

Srna
Genetika ozbiljno utiče na zavisnost

BUDIMPEŠTA- Zavisnost od droga ima uporište i u genetici, odnosno spada u genetsko nasljeđe - otkrili su mađarski naučnici sa Univerziteta Semelvajs.

Oni su identifikovali nekoliko gena, od kojih svaki pokreće višestruko zavisničko ponašanje, uključujući i korištenje droge.

Otkrića mađarskih naučnika ne samo da sugerišu da su različite zavisnosti povezane, već i da su neki ljudi genetski podložniji tim zavisnostima.

Zavisnost od alkohola, droga i kockanja do sada su sa genetikom povezivala mnoga naučna istraživanja te su nastojala da identifikuju varijante odgovorne za tu vezu.

Međutim, autori nove studije kažu da su sve te varijante povezane u jednu jedinstvenu specifičnu zavisnost.

Procjenjuje se da nasljednost, odnosno genetika koja je mjera genetskog doprinosa nekoj osobini, čini između 50 i 70 odsto zavisnosti, a ostalo su uticaji okoline.

Mađarski naučnici su za potrebe studije angažovali više od 3.000 odraslih osoba iz srednjih škola i fakulteta u Mađarskoj, od kojih su uzeli uzorak DNK i koji su ispunili upitnik.

U tom upitniku bila su im postavljena i pitanja o nivou lične konzumacije alkohola, navikama pušenja te drogama.

Bila su tu i pitanja o uključenosti u druge potencijalno zavisničke aktivnosti koje nemaju veze s drogama ili alkoholom, poput kockanja, gejminga /razne igrice/, korištenja društvenih medija, prehrane iili čupanja kose.

Prikupljeni podaci već su bili korišteni u drugim objavljenim studijama koje su pokazale povezanost između zavisnosti, ali ih nisu povezale sa određenim genima.

Novi podaci pokazuju da je doživotno korištenje različitih vrsta droga češće kod muškaraca, ali da su žene bile sklonije korištenju sedativa.

Muškarci su takođe bili podložniji zavisnosti od kocke, dok su žene bile više pogođene poremećajima prehrane i pretjeranim korištenjem društvenih mreža.

Mađarski naučnici analizirali su podatke kako bi vidjeli da li postoji ikakva veza između zavisnosti istaknutih u upitnicima ankete i 32 specifične varijante u DNK aktera studije.

Tako su pronašli "29 nominalno značajnih povezanosti", a devet od njih ostalo je značajno nakon statističke korekcije za višestruko testiranje.

Uočeno je da neke od tih varijanti stvarju ličnost sposobnu za višestruke zavisnosti, kako one vezane uz supstance tako i one koje nisu vezane za njih - prenosi "Dejli mejl". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana