Evo od čega zavisi da li će vaše dijete biti gojazno, a nije hrana

Agencije
Evo od čega zavisi da li će vaše dijete biti gojazno, a nije hrana

Kao najčešći uzroci gojaznosti kod djece navode se stres, siromaštvo i nedostatak samopouzdanja, ali postoji još jedan veoma bitan faktor.

U studiji sprovedenoj nad 172 porodice, istraživači sa Univerziteta u Bafalu analizirali su faktore rizika za gojaznost kod djece. Pored sociološko-ekonomskog statusa i upotrebe određenih lijekova u trudnoći (a koji utiču na taloženje kilograma), naučnici su otkrili još jedan iznenađujući razlog za pojavu gojaznosti kod mališana.

Kao najčešći faktori rizika za pojavu ovih problema navode se stres, siromaštvo i nedostatak samopouzdanja, a naučnici sa Univerziteta u Bafalu istraživali su da li roditelji mogu nekako da ublaže i na neki način ponište ove uobičajene uzroke gojaznosti.

Tako su otkrili da ponašanje majke prema djetetu, odnosno u kojoj mjeri je brižna, nježna i koliko vremena provodi u igri sa svojim mališnom, u velikoj mjeri utiču na pojavu gojaznosti.

Studija je pokazala da su djeca čije su mame bile tople i nježne u kasnijem dobu u mnogo manjem procentu razvile problem sa viškom kilograma, u odnosu na mališane koji su bili izloženi "strogom" vaspitanju od malih nogu.

Ispostavilo se da su majke koje su koristile blagi ton kada se obraćaju svojoj bebi, koje je često grle i igraju se s njom, vrlo retko imale gojaznu decu.

Kako su objasnili, pružanje ljubavi i nježnosti mališanima u najranijem dobu ključan je faktor za stvaranje samopouzdanja kod djece, što dugoročno gledano veoma utiče na njihov odnos prema sopstvenom tijelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana