Eterična ulja izvor skrivenih blagodeti: Mirisni borci za jači imunitet

Vanja Žarković
Eterična ulja izvor skrivenih blagodeti: Mirisni borci za jači imunitet

Eterična ulja ljudi najčešće vežu za lijep miris prostorija, ali su ona mnogo više od toga. Njihovom primjenom može se dodatno ojačati imunitet, ali i suzbiti ili ublažiti neugodni simptomi ili skratiti trajanje infekcije.

Eterična ulja mnogih biljaka pokazuju snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica. Kod respiratornih infekcija najčešće se koriste ravensara, eukaliptus, bijeli bor, jelačaje­va­c i origano. Limun osvježava i podstiče dobro raspoloženje, narandža smiruje i jača kosu, a ima i pozitivan učinak na depresivne osobe. Menta djeluje antiseptički i stimulativno, te olakšava bol. Sandalovina je antiseptik, vraća ravnotežu duha i tijela i djeluje kao afrodizijak. Pomaže kod kašlja i upale grla. Ulje nane poboljšava koncentraciju, a arganovo se često koristi u kozmetici. Osim u borbi protiv starenja, ovo ulje pokazalo se djelotvornim i u regeneraciji oštećene kože.

Ulje čajevca

Čajevac ima snažno antivirusno, antibakterijsko i protivgljivično djelovanje te se preporučuje kao pomoć kod neugodnih simptoma gripa. Ublažava i začepljenost nosa, te podstiče izbacivanje viška sluzi.

Primjena: Može se udisati iz bočice ili se rasprši po prostoriji. Blagotvorno je kada se dvije kapi ­ulja čajevc­apomiješaju sa kašičicom kokosovog ulja pa mješavina utrlja na grudni koš.

Ulje origana

­­Ori­­ga­n­­­oOrigano djeluje ka­o pravi prirodni antibiotik.­ Studije s­u pokazale da­ o­vo­ ulje može uništiti više o­d 30 vrsta štetnih mikroorganizama. Odlično ­je za­ prevenciju i­ liječenje ­u ranoj fazi prehlade i gripa.

Primjena: Pomiješa se mala količinu ulja s baznim pa se utrlja na stopala. Za pripremu tonika: u pola čaše vode dodati dvije, tri kapi ulja origanalja origan­a i dvije, tri kapi ulja paprene metvice, pa grgljati oko minut. Kod grlobolje je ovo potrebno ponoviti tri puta na dan. 

Napomena: Nije namijenjeno trudnicama i maloj djeci. 

Ulje eukaliptusa

­­Eu­k­alip­t­u­­sEukaliptus djeluje antimikrobno i podstiče eliminaciju sluzi.­ Postoji više vrsta: eukaliptus globulus, eukaliptus smiti i eukaliptus radijata. Eukaliptus globulus i smiti sadrže veliki procenat cineola, t­e ­su odlična ulj­a za pomoć ­kod plućnih tegoba za odrasle. ­Za­ primjenu k­od djece ­te za ublažavanje tegoba gornjih disajnih puteva bolji ­je izbor eukaliptus radijata j­er je blaži. Za inhalaciju eukaliptus možete kombinovati ­s uljem paprene metvice. Oba eterična ulja izvrsna su i za prehladu i za grip.

Inhalacija: U ključalu vodu dodati najviše deset kapi ulja paprene metviceulja paprene metvice i deset kapi ulja eukaliptusaulja eukaliptusa.

Ulje timijana

­Ti­mi­j­anTimijan ima­ snažna antibakterijska i­ antivirusna svojstva.­ Podstiče izbacivanje viška sluzi koja se stvara u­ disajnim organima tokom prehlade i­ grlobolje.­ Skraćuje trajanje infekcije respiratornog trakta. Ublažava neugodan kašalj, te pomaže i detoksu organizma.

Primjena: Malu količinu ulja ­timija­na utrljajte na grudni koš i područje grla.

Za inhalaciju pet do sedam kapi ulja kapnite u vruću vodu pa udišite paru.

Napomena: Ulje timijana nije namijenjeno za trudnice, kao ni za osobe s visokim krvnim pritiskom. Toksično je za kućne ljubimce. 

Ulje limuna

Limun je prirodni dezinficijens koji uz ­to ima snažno antivirusno djelovanje.

Osim što podstiče rad imunološkog sistema, djeluje i kao ekspektorans te stimuliše limfnu drenažu. Ovo ulje ublažava simptome prehlade i gripa.

Primjena: Raspršite ulje limuna po vazduhu uz pomoć difuzora. Možete i pomiješati dvije kapi ovog ulja sa jednom kašikom kokosovog ulja pa mješavinu utrljati na grudni koš.

Lavanda

Lavanda djeluje antiseptički, umiruje i ima ljekovita svojstva. Na kožu se može nanositi i u nerazrijeđenom obliku.

Primjena: Nekoliko kapi lavande dodajte u kupku, ulje za masažu, ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Kako da koristite eterična ulja

U kupci: Maksimalno 10 kapi esencijalnog ulja na 20 ml ulja ili pjene za kupku u punu kadu.

U losionu za tijelo: Oko pet kapi eteričnog ulja pomiješajte sa 10 ml neutralnog losiona za tijelo.

Ulje za masažu: Desetak kapi eteričnog ulja pomiješajte sa 30 ml ulja za masažu.

Za osvježavanje prostora: Pomiješajte četiri kapi eteričnog ulja s malo vode i položite na keramičku lampicu ispod koje je zapaljena svijeća. Možete dodati dvije kapljice eteričnog ulja u plastičnu bocu sa 150 ml vode, pa to koristiti umjesto uobičajenih osvježivača vazduha.

Inhalacija

Eterična ulja nikada ne kapamo u oči i nos. Inhaliranje se sprovodi jednostavnim postupkom, na pola litra kipuće vode stavlja se jedna do dvije kapi eteričnog ulja. Inhaliranje traje minut, potom se napravi jednominutna pauza, pa se postupak ponovi.

Pravilo je: Jedna kap pet puta dnevno, maksimalno 10 minuta s pauzama. Ravensara i eukaliptus se ne smiju koristiti kod opstrukcija. Ako je djetetu propisan “ventolin”, ne smije se inhalirati ovim uljem. 

Oprez

Kako se radi o visokim koncentracijama, zbog čega ih doziramo u kapima, eterična ulja ne smiju se nanositi direktno na kožu, osim esencijalnog ulja lavande i čajevca, ali i ona u vrlo malim količinama. Nikako se ne smiju piti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana