Dvije neočekivane namirnice koje vam dodaju centimetre u struku, ograničite njihov unos

GS
Foto: Health

Užine mogu biti dobar način da prevladate glad do glavnog obroka, no to što nisu dio svakodnevne ishrane ne znači da nisu kalorični i da u procesu gubitka kilograma ne trebate ograničiti njihov unos.

Mnoge zdrave namirnice mogu biti izrazito kalorične i suprotno vjerovanju mogu nakupiti masne naslage na vašem struku. Osim debljanja, mogu dovesti i do nekih zdravstvenih problema kao što nagli skok šećera u krvi.

Nutricionistica Destini Mudi posebno ističe da s dvije vrste namirnica trebamo biti oprezni. To su žitarice koje jedemo uglavnom za doručak te orašasti plodovi.

Žitarice za doručak

Mnogi ljudi biraju žitarice za doručak ili užinu. Osim što su praktične, čine se i kao zdrava opcija za početak dana. Međutim, u ovom slučaju važno je obratiti pažnju na kvalitet namirnica jer sadrže veliki udio šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Pored toga, sadrže malo vlakana što znači da vas neće dovoljno zasititi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima i zdravim mastima, što je dobra zamjena za namirnice kao što su čips i druge nezdrave namirnice. Međutim, orašasti plodovi su izuzetno kalorični i treba ih umjereno konzumirati.

Bogati su i vitaminom E, koji je snažan antioksidans i zajedno s drugim zdravim mastima smanjuje rizik od srčanih bolesti. Međutim, 100 grama orašastih kalorija mogu sadržavati i do 500 kalorija što je otprlike kao jedan uravnoteženi doručak sa svim potrebnim nutritijentima.

Nutricionistica Mudi takođe naglašava da su orašasti plodovi uvijek bolji izbor od namirnica kao što su keks i čokolada, ali da pazimo na veličinu porcija, prenosi Kliks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana