Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog kovida-19

Tanjug
Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog kovida-19

LONDON - Slučajevi anksioznosti i depresije širom svijeta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživači, i to sa procijenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja više nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.

Najnovija studija sugeriše da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje i da je veća verovatnoća da će žene i mladi biti više pogođeni od muškaraca ili starijih ljudi, prenio je britanski dnevnik „Gardijan“.

-Vjerujemo da je to zato što je veća vjerovatnoća da žene budu pogođene društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije - rekao je vodeći autor dr Demian Santomauro sa Univerziteta u Kvinslendu.

Prema njegovim riječima, veća je vjerovatnoća da će žene preuzeti dodatne obaveze njege i održavanja domaćinstva zbog zatvaranja škola ili zbog toga što se članovi porodice ne osjećaju dobro.

-Žene, takođe, imaju niže plate, manje ušteđevine i manje sigurno zaposlenje od muškaraca, pa je veća vjerovatnoća da će biti finansijski ugrožene tokom pandemije - rekao je Santomauro.

Dodaj da su zatvaranje škola i visokoškolskih ustanova, kao i šire restrikcije onemogućavaliu mlade ljude u interakciji sa vršnjacima.

Naglašava da je veća verovatnoća da će mladi ostati nezaposleni nakon ekonomske krize.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana