Danima ne izlazite?

Srna
Foto: Ilustracija

Evo kako to utiče na zdravlje.

Fizička aktivnost je presudna za mentalno i fizičko zdravlje jer nam pomaže da se riješimo stresa i tjeskobe, a takođe oslobađa endorfine i čini nas sposobnijima za odgovor na infekciju

Iako su mjere zbog korona virusa korona takve da se malo vremena provodi napolju, biti veliki dio dana kod kuće - pogotovo ako vam je to trenutno i radno mjesto - može biti loše za vaše mentalno zdravlje. Dr Džo Daniels, klinički psiholog specijalizovan za tjeskobu i umor, objasnila je šta se sve može dogoditi ako ste dane proveli zatvoreni u svoja četiri zida - i to u strahu od zaraze i cijele situacije.

“Normalno je da ne želite da izlazite napolje, ne brinite. U ovo doba godine obično prelazimo u stanje 'hibernacije'. Zato je razumno povlačiti se u zatvorene prostore”, rekla je.

Ipak, kao i drugi stručnjaci, ona smatra da bi trebalo svakodnevno 'puniti baterije' na svježem vazduhu.

Kako prenosi LADbajble, teškoće s mentalnim zdravljem uglavnom proizlaze iz nezadovoljavanja naših osnovnih potreba. Ako ostanemo predugo u kući, to znači da nemamo pristup nekim stvarima koje su nam potrebne - a patiti neće samo mentalno zdravlje već i fizičko.

Kako kaže Daniels, fizička aktivnost je presudna za mentalno i fizičko zdravlje jer nam pomaže da se riješimo stresa i tjeskobe, a takođe oslobađa endorfine i čini nas sposobnijima za odgovor na infekciju. Osim toga, veoma je bitno i dalje, koliko god vam bilo teško, vidjeti se s ljudima i ostvariti j kontakt 'licem u lice'.

“Mi smo društvena bića kojima je to potrebno, ali još jedan razlog je taj što nam razgovor s drugima daje novu perspektivu o određenim situacijama. Što duže vremena provedete u kući, to ćete se više usredsrediti na neke svoje brige i probleme, a to ne odvlači pažnju od cijele situacije.”

Psiholog naglašava da je bitan balans.

“Nagovarati ljude da izađu napolje ako baš nikako ne žele zapravo ima suprotan efekt i mentalno zdravlje se može pogoršati. Zato pravite male korake, ako ste već dugo kod kuće, izađite u neku kratku šetnju. Vremenom pojačajte tempo. Nađite ravnotežu između zatvorenosti u kući i izlaska napolje”, kazala je Daniels.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana