Da li zabrane pušenja dovode do cilja ili moramo globalno da mijenjamo pristup problemu?

GS
Da li zabrane pušenja dovode do cilja?
Foto: Shutterstock | Da li zabrane pušenja dovode do cilja?

Jubilarna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o kontroli duvana ukazala je da je napredak ka rješavanju problema pušenja cigareta veoma spor.

Iako je u protekle dvije decenije u svijetu smanjen broj pušača za oko 60 miliona, na 1,3 milijardi pušača, eksperti upozoravaju da, ukoliko se stavovi Konvencije o kontroli duvana ne "modernizuju", budućnost bez dima cigareta će ostati dalek cilj.

- Da bismo ubrzali potpuni prestanak korišćenja tradicionalnih cigareta, globalna Konvencija o kontroli duvana treba da pretrpi ozbiljne izmjene - naglasio je tim povodom Derek Jah, stručnjak iz oblasti javnog zdravlja, dugogodišnji zagovornik borbe protiv pušenja i osnivač i predsjednik Fondacije za svijet bez duvanskog dima.

Kao nekadašnji direktor u kabinetu bivše čelnice SZO Gro Harlem Bruntland, Derek Jah je i sam imao ključnu ulogu u definisanju i usvajanju Konvencije o kontroli duvana.

- Usvajanjem Konvencije, koja je prilično ambiciozan dokument, postigli smo svoj prvi cilj da upotrebu duvana postavimo na mnogo važnije mjesto u oblasti javnog zdravlja - i to je imalo svoj uticaj. Stopa pušenja cigareta počela je polako da opada u nekim dijelovima svijeta, iako još postoje zemlje u kojima je ta stopa izuzetno visoka ili čak raste – naglašava Jah.

Prema Jahu, najveći nedostatak trenutno važeće Konvecije je zanemarivanje odraslih pušača koji pokušavaju da prestanu sa tom štetnom navikom.

- Ako se usredsredite samo na sadašnje okolnosti, vidjećete zdravstvene benefite za 50 godina, ali mi želimo da taj uticaj bude mnogo brži, za 15 do 20 godina. Dugoročno gledano, uz koncept smanjenja štete postoji način da se stopa pušenja relativno brzo smanji. Ako današnji odrasli pušači prestanu ili pređu na manje štetne alternativne, čak i u pedesetim ili šezdesetim godinama, vidjeće poboljšanje u kvalitetu života – istakao je on.

Derek Jah smatra da koncept smanjenja štete treba da bude dio izmijenjene Konvencije, i ističe da Fondacija za svijet bez duvanskog dima ulaže velike napore da se to što prije dogodi.

Uvidom u naučna istraživanja ukazano je da su nove tehnologije sposobne da u potpunosti transformišu duvansku industriju.

- Kada smo pripremali ovaj dokument, nikada nismo predviđali da će nešto što je inovativno moći da proistekne od same industrije, te nismo razmatrali ni intelektualnu svojinu. Koliko nismo bili u pravu - konstatuje Jah.

Preporuke koje proističu iz Konvencije, poput zdravstvenih upozorenja na kutijama ispostavilo se da, kako navodi Tobacco Reporter, slabo utiču na smanjenje broja konzumenata cigareta. Dodatni nedostatak je što pomoć pri odvikavanju nije promovisana. Pored toga, promocija alternativa je nedovoljno razvijena i trenutno uključuje samo nikotinsku zamjensku terapiju. U rješavanju ovih problema, prema riječima zdravstvenih eksperata, važno je da učestvuju medicinski eksperti, članovi akademske zajednice, regulatornih tijela i industrije zemalja širom svijeta.

- Zdravlje cijele planete poboljšava se kada imate jake nacionalne naučnoistraživačke centre - naglašava Jah.

- Naučnici u svojim zemljama postaju zagovornici dobre ideje, a kredibilna mišljenja stručnjaka rezultiraju rješenjima koja imaju efekta. Zato se nadam se da će uskoro doći do izmjene Konvencije za kontrolu duvana, u smjeru prilagođavanja onome kuda nauka ide. U ovom trenutku, to bi značilo podržavanje akcija za primjenu koncepta smanjenja štete, koji vodi napretku u prestanku pušenja - kaže Jah i pozitivno ističe prošlogodišnju odluku Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) koja je uređaj IQOS svrstala u proizvode modifikovanog rizika, kao pomak u ostvarenju krajnjeg cilja.

„Istorijski gledano, odluke FDA smatrale su se zlatnim standardom postavljanja normi", zaključuje Jah.

Prenešeno sa: Alo.rs

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana