Da biste smanjili rizik od raka izbjegavajte crveno meso i umjereno s alkoholom

Srna
Da biste smanjili rizik od raka izbjegavajte crveno meso i umjereno s alkoholom

Da biste smanjili rizik od raka, povrće i cjelovite žitarice trebalo bi da budu na vašem jelovniku, a prerađeno i crveno meso bi trebalo biti isključeno, prema ažuriranim smjernicama koje je objavilo američko udruženje za rak.

Najbolje je ne piti alkohol, stoji u smjernicama i ljudi bi trebali više vježbati nego što je to ranije preporučeno. Američko društvo za rak periodično pregleda podatke koje se odnose na dijetu, vježbanje i rak te ažurira svoje smjernice u skladu s tim, piše CNN.

Dobra dijeta i redovno vježbanje je dijelom važno, jer mogu pomoći ljudima u održavanju zdrave tjelesne težine. Naučnici vide više veza između raka i prekomjerne težine. Najnoviji izvještaj Svjetskog fonda za istraživanje raka navodi 12 karcinoma povezanih s prekomjernom težinom ili pretilošću.

Dijeta za koju se smatra da smanjuje rizik od raka podrazumjeva povrće koje je tamno zelene, crvene i narančaste boje. Grah i grašak također trebaju smanjiti rizik od raka. Preferira se puno voće, a ne konzervirano ili u soku. Cjelovite žitarice su bolje od rafiniranog brašna.

Namirnice koje treba izbjegavati ili ograničavati uključuju prerađeno meso ili crveno meso, poput bifteka. Izbjegavajte šećerne sode i sok s dodatkom šećera. Trudite se da izbjegavate svu prerađenu hranu. Najbolje je i da ne pijete alkohol, kažu stručnjaci, ali ako pijete, budite umjereni.

"Ne postoji nijedna grupa hrane koja bi bila adekvatna za postizanje značajnog smanjenja rizika od raka," navela je Laura Makaroff, viša potpredsjednica Američkog društva za borbu protiv raka za prevenciju i rano otkrivanje raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana