Crveno meso, saveznik mladolikog izgleda

GS
Foto: ilustracija

Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život.

Njihovi nalazi mogu da pomognu i da ubrzaju razvoj lijekova koji će pomoći u liječenju različitih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući srčane bolesti i demenciju.

Tim stručnjaka nije otkrio optimalnu količinu gvožđa koju bi trebalo da dobijemo kao deo svakodnevne ishrane

Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

"Izuzetno smo uzbuđeni pred ovim nalazima, jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se sprečiti oštećenje povezano sa godinama", rekao je analitičar podataka Pol Tajmers sa Edinburškog univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem povezani sa starenjem i srčanim problemima.

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mjere biološkog starenja – životni vijek, zdravlje i dugovječnost i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje

Brzina kojom nečije tijelo s vremenom opada varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svijetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak. Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vijekom, zdravljem i dugovečnošću.

Pored toga, otkrili su i da su dijelovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mjere starenja koje su analizirali, a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom. Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu, a prekomjerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

Njihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za poboljšanje zdravlja tokom starenja. Izrada lijeka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana