Blagotvorna dejstva lavande: Kraljica Mediterana liječi dušu i briše bore

Ilijana Božić
Blagotvorna dejstva lavande: Kraljica Mediterana liječi dušu i briše bore

Pomaže kod srčanih oboljenja, astme, problema sa varenjem. Koristi se kod opekotina, ali i uboda insekata. Problem sa aknama zahvaljujući njoj postaje prošlost, a vjeruje se da uspješno “pegla” bore i “briše” celulit. Njen umirujući miris pomaže kod nesanica i depresija.

Iako joj se pripisiju sva ova, gotovo nestvarna svojstva, ipak, nije riječ o “čarobnom napitku”, već o čudesnoj lavandi. Dobri poznavaoci ove biljke kažu da se ulje lavande može staviti na bolna mjesta i utrljavanjem bol se smanjuje ili potpuno prestaje. Prava stvar za savršenu kupku je samo pet do šest kapljica njenog eteričnog ulja. Opušta umorno tijelo i oslobađa od stresa, a čim je nešto toliko zdravo može se koristiti i u ishrani pa njena cvjetna aroma jelima daje posebnu čar.

Vijekovima je neizbježna u “kućnim apotekama”, a na trpezama je bila i u dalekoj prošlosti. Grci, ljubitelji jagnjetine, imali su poseban način začinjavanja svog omiljenog jela. Vodili su jagnjad na brežuljke uz more na kojima raste lavanda i pustili ih da pasu. Par dana kasnije mirišljava jagnjetina posluživana je na stolovima pred važnim zvanicima.

Blagodeti lavande poznate su još od davnina. Jedni su lavandu smatrali cvijetom nevinosti i čednosti, dok su joj drugi pridavali afrodizijačka svojstva. Najčešće je stanovnik Mediterana, jer najljepše raste okupana suncem. Da ova mirisna mediteranska ljepotica ipak “voli” i druga podneblja najbolji pokazatelj su romantična daruvarska polja lavande.

Opojni miris ljekovite biljke širi se i selom Bijela, zahvaljujući sestrama Milki Ječmenici i Zori Godini, koje su se poslije izbjeglištva skućile u Banjaluci i Zagrebu. Sadeći ljekovito bilje one su odlučile da na nesvakidašnji način ožive porodično imanje i rodnu grudu otrgnu iz zaborava.

- Tokom rata smo napustile našu zemlju, a kada smo se vratile, sve je bilo zapušteno. Shvatile smo da ćemo sačuvati očevinu samo ako zasadimo nešto. Odlučile smo se za lavandu, jer je veoma zdrava, a ne zahtijeva mnogo posla - rekla je Ječmenica.

Tako su u srcu panonske Hrvatske prije sedam godina zasadile 5.000 sadnica lavande.

- Prve dvije godine nije bilo značajnih pomaka, ali nam je treća donijela sreću. Lavanda je procvjetala, naš trud i rad su urodili plodom. Međutim, nije sve išlo po planu. Obližnji potok se izlio i poplavio usjeve, uništivši nam čak 1.000 sadnica. Ipak, to nas nije obeshrabrilo i umanjilo našu radost zbog odluke da na ovaj način oživimo očevinu - kazala je Ječmenica.

Dodaje da joj je sada srce puno kada ode u zavičaj, a pogled joj svaki put “ukradu” purpurna polja. Uzgoj ljekovitog bilja im se toliko osladio da su uz lavandu zasadile neven i smilje. Sada vješto koriste njihove blagodeti pa osim sapuna, čajeva, likera i začinske soli proizvode i kozmetiku od ovih darova prirode.

- Proizvodimo sapune i čaj koji je dobar za smirenje i mokraćne puteve. Lavanda je čudnovata biljka. Od nje pravimo i liker, dezodoranse, razne preparate sa hladno cijeđenim uljem. Tu su i losioni, začinska so u koju se dodaju četiri vrste biljaka, a pravimo i so za kupanje - rekla je Ječmenica.

Želja da im imanje ne zaraste u korov izrasla je u porodični biznis pa su osnovale preduzeće Proizvodi od lavande “Zora”. Njihovi proizvodi su sve više traženi, a najčešći kupci su stranci.

- Nikada neću zaboraviti sajam meda u Banjaluci, kada je velika grupa Slovenaca pohrlila do našeg štanda. Kako su se pojavili, tako su naše tezge ostale bez proizvoda. Sve su pokupovali. Prisjećanje na taj događaj uvijek mi izmami smiješak - rekla je Ječmenica.

Miris duše

Stara latinska izreka kaže: “Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše”. Naziv biljke potiče od rimske riječi “lavare” što znači “prati” odnosno “kupati”, jer su stari Rimljani zbog ugodne arome cvjetove lavande dodavali u mirisne kupke ili vodu kod pranja veša. Ipak, kao ljekovita biljka, lavanda je prepoznata tek u srednjem vijeku.

Kleopatrino “oružje” za zavođenje

Najpoznatija legenda u vezi sa lavandom kaže da je Kleopatra njenim mirisom natopila jedra svoje brodice i krenula u istorijski susret sa dotadašnjim neprijateljem i skorim ljubavnikom Markom Antonijem. Druga legenda kaže da je lavandina vodica pomogla Kleopatri da zavede rimskog imperatora Cezara. Francuski kralj Karlo Šesti uvijek je sa sobom na putovanja nosio jastuke punjene lavandinim cvijetom.

Primjena čudesne biljke

- Ubodi insekata: Nanošenje ulja na ubod umiruje svrabež i crvenilo te ubrzava oporavak kože.

- Zaštita od komaraca i muva: Grm lavande pored prozora ili svežanj suvog cvijeta, kao i aroma-lampa s eteričnim uljem mogu poslužiti za zaštitu od navedenih insekata.

- Glavobolja i migrena: Lavandino eterično ulje umiruje migrenu i liječi glavobolju.

- Nesanica, nemir, umor: Jastučić suvog lavandinog cvijeta umiruje. Za opuštanje može se napraviti i čaj za inhalaciju dodavanjem tri kašike suvog cvijeta ili nekoliko kapi eteričnog ulja u šoljici vrele vode.

- Opekotine i rane: Nanošenje ulja lavande liječi i opekotine te umiruje upalne procese kože. Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje rana, a za razliku od alkohola ne izaziva bol.

- Gljivične infekcije i ekcemi. Ima snažno djelovanje protiv bakterija i gljivica pa je korisna za prevenciju, ali i kao pomoć u terapiji

- Upala mišića: Ublažava bol kod upaljenih mišića. Potrebno je umasirati nekoliko kapi eteričnog ulja na bolna mjesta.

- Reuma: Efikasna je u smirenju reumatskih bolova, kada se umasira na bolna mjesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana