Bijele mrlje na noktima: Kada je vrijeme da odete kod ljekara?

GS
Foto: Ilustracija

Ako se desi da jedna od tih promjena budu bijele tačke, to bi mogao da bude znak da su vam nokti "preopterećeni".

Šta su bijele tačke na noktima?

- Bijele mrlje su definisane naslagama keratina na ploči nokta - objašnjava Pol Džerod Frank, poznati kozmetički dermatolog iz Njujorka za Ril Simpl.

Suprotno popularnom mišljenju, vjerovatno nije u pitanju nedostatak kalcijuma.

- Bijele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili traume - kaže dr Frank.

Ljudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bijele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir koji ako se kontinuirano radi može da ošteti nokat. Veoma rijetko će bijele tačkice biti nedostatak određenih minerala kao što su cink i kalcijum. On dodaje da neke bijele mrlje mogu biti uzrokovane autozomnim genom koji je naslijeđen, dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo posljednje će vjerovatno izgledati kao "razbacane" bijele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mjesto.

Kako možete da spriječite bijele mrlje na noktima?

Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranima, izbjegavajte grickanje i druga štetna ponašanja i pravite pauzu između manikira, posebno onih koji uključuju struganje, gelove i akrile.

Kada treba tražiti medicinsku pomoć?

Ako su vaše bijele tačke rijetke i povezane su sa povredom noktiju, nema potrebe da se obratite ljekaru. Međutim, ako je uzrok nepoznat i bijele tačke se pogoršavaju, dr Frank predlaže da posjetite dermatologa koji vam može pomoći da procijenite da li bi to moglo biti posljedica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizovani plan liječenja, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana