Anticelulit dijeta – kako korigovati ishranu i smanjiti celulit

GS
Foto: Ilustracija

Anticelulit dijeta je poseban tip dijete koji je dizajniran kako bi pomogao u smanjenju vidljivosti celulita i poboljšanju kvaliteta kože.

Celulit je stanje kože koje se javlja kada se masnoća skladišti ispod površine kože, stvarajući neravnine i udubljenja.

Iako postoji mnogo različitih faktora koji doprinose celulitu, uključujući genetiku, stil života i hormonske promjene, ishrana može imati veliki uticaj na njegovo smanjenje.

Anticelulit dijeta se uglavnom fokusira na zdrave, hranljive namirnice koje podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju celulita.

To uključuje namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća, žitarica i orašastih plodova, koje pomažu u održavanju optimalne probave i smanjuju zadržavanje vode. Takođe, dijeta obiluje namirnicama bogatim antioksidantima, poput bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija kože.

Ova dijeta se obično preporučuje u kombinaciji s povećanim unosom vode, što pomaže u hidrataciji kože i smanjenju zadržavanja tečnosti u telu. Preporučuje se i smanjenje unosa soli, šećera i prerađene hrane, koji su poznati po izazivanju upale u tijelu i pogoršavanju celulita.

Uz ishranu, fizička aktivnost takođe može biti važan faktor u smanjenju celulita.

Vježbanje pomaže u poboljšanju cirkulacije i sagorijevanju masti, što može pomoći u smanjenju vidljivosti celulita. Iako ne postoji garantovano rješenje za uklanjanje celulita, anticelulit dijeta može pomoći u smanjenju njegove vidljivosti, otkrivaju stručnjaci.

Ishrana i celulit

Celulit je čest problem koji pogađa mnoge žene, i iako postoji mnogo faktora koji doprinose celulitu, ishrana igra ključnu ulogu u njegovom nastanku. Visok unos šećera, soli i prerađene hrane može izazvati upalu u tijelu, što pogoršava opšte stanje koje vodi ka pojavi celulita. Takođe, prekomjerni unos alkohola i kofeina može dovesti do dehidracije i smanjene cirkulacije, što takođe pogoršava situaciju.

Sa druge strane, zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima može pomoći u smanjenju celulita. Namirnice bogate antioksidantima, poput bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća, pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija kože. Takođe, hrana bogata vlaknima pomaže u održavanju optimalne probave i smanjenju zadržavanja tečnosti.

Fizička aktivnost je takođe važna u smanjenju celulita. Kardiovaskularne vežbe i trening snage pomažu u poboljšanju cirkulacije i sagorijevanju masti, što može smanjiti vidljivost celulita.

Masaža takođe može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju zadržavanja tečnosti u organizmu koje vode ka smanjenju celulita.

Autofagija i celulit

Autofagija je proces čišćenja ćelija koji se odvija u tijelu, a koji je usko povezan s regeneracijom i obnovom ćelija. Nedavna istraživanja pokazuju da autofagija može imati značajan uticaj na smanjenje celulita. Kada tijelo ulazi u stanje autofagije, ono počinje da razgrađuje oštećene i nepotrebne materijale u ćelijama, uključujući i masne naslage ispod kože. To dovodi do smanjenja vidljivosti celulita i poboljšanja kvaliteta kože.

Hrono ishrana protiv celulita

Hrono ishrana je dijeta koja se fokusira na pravilnu raspodjelu obroka tokom dana i ograničavanje unosa ugljenih hidrata kasnije tokom dana. Ova dijeta može biti korisna u smanjenju celulita, jer se fokusira na pravilno funkcionisanje metabolizma i smanjenje zadržavanja tečnosti u tijelu. Konzumiranje ugljenih hidrata kasno tokom dana, posebno u kombinaciji sa slabije aktivnim načinom života, može dovesti do zadržavanja tečnosti u tijelu.

Hrono ishrana takođe preporučuje izbjegavanje šećera i prerađene hrane, koji su poznati po izazivanju upala u tijelu. Uz ovaj način ishrane preporučuje se i redovna fizička aktivnost, koja pomaže u poboljšanju cirkulacije i sagorijevanju masti, što može smanjiti vidljivost celulita.

Čajevi protiv celulita

Iako ne postoji jedinstvena metoda za uklanjanje celulita, neki čajevi mogu biti korisni kao dodatak zdravoj ishrani i vježbanju. U nastavku ćemo razmotriti neke od najboljih čajeva za borbu protiv celulita.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najboljih čajeva za smanjenje celulita. Bogat je antioksidantima, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija kože i omogućavaju smanjenju vidljivosti celulita. Takođe, zeleni čaj može pomoći u sagorijevanju masti i poboljšanju cirkulacije, što takođe može smanjiti vidljivost celulita.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je još jedan čaj koji može biti koristan za smanjenje celulita. Ovaj čaj pomaže u detoksikaciji tijela i smanjenju zadržavanja tečnosti, što može smanjiti vidljivost celulita. Ovaj čaj takođe pomaže u čišćenju jetre i poboljšanju probave, te je koristan za organizam na više nivoa.

Čaj od koprive

Ovaj čaj takođe može pomoći u borbi protiv celulita. On pomaže u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina iz tijela. Čaj od koprive takođe pomaže u smanjenju upale u telu, te se dejstvo ovog napitka može pokazati kao dobro ukoliko u organizmu postoji još neki upalni proces.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe može biti korisno za smanjenje celulita. Iako nije čaj, jabukovo sirće se obično konzumira kao napitak. Ovaj napitak pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti u tijelu, poboljšanju cirkulacije i sagorijevanju masti, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana