10 trikova da smirite polensku alergiju bez lijekova

GS
Foto: Ilustracija

Prije nego posegnete za antihistaminicima i kortikosteroidima, imajte na umu da postoji mnogo načina da smanjite simptome alergije, pa čak i da ih potpuno neutrališete.

1.Izbjegavajte jabuke: Ako ste alergični na polen, jabuke mogu pogoršati reakciju. Alergija na jabuke javlja se kod bolesnika sa polenskom groznicom jer sadrže slične alergene koji se nalaze u polenu breze, crnog jove i lješnika.

2.Dodajte voće i povrće u prehranu: Dodavanje šargarepe, marelice i slatkog krompira ishrani pomoći će vam u smanjenju simptoma. Sadrže karotenoide, koji smanjuju upalu i poboljšavaju vaš imuni sistem. Špinat i bundeva imaju antioksidanse koji djeluju kao melem za oči, nos i grlo.

3. Jedite med: Najbolje je da počnete jesti med dva mjeseca prije početka sezone polenskih alergija. Med bi trebalo da bude od nekog lokalnog proizvođača.

4. Čaj od kamilice: Pobrinite se da kod kuće imate mnogo čaja od kamilice. Popijte ga ili koristite vrećice čaja kao hladnu oblogu za oči.

5. Tuširanje: Jedan od najjednostavnijih načina za smirivanje simptoma polenske groznice kod kuće jeste presvlačenje odjeće čim ste u zatvorenom prostoru. Tuširanjem i pranjem kose odstranićete polen koji ste pokupili tokom boravka u prirodi.

6. Ne izbjegavajte bijeli luk: On djeluje kao dekongestiv i dobar je izvor prirodnog antihistaminika kvercetina. Najbolje djeluje kada se jede sirov ili zgnječen, a možete ga konzumirati i u obliku tableta.

7. Ljubljenje: Ljubeći partnera pola sata može ublažiti alergijsku reakciju tijela na polen, pokazalo je japansko istraživanje. To je zato što vas opušta, a ta opuštenost smanjuje proizvodnju histamina u našem telu, a to je hemikalija koja izazaiva alergijsku reakciju.

8. Smijte se: Stara izreka "smijeh je najbolji lek" je zapravo medicinski tačna. Jedna studija je otkrila da kikotanje od 15 minuta može pomoći u smirivanju simptoma. Smijeh podstiče hemikalije koje blokiraju proizvodnju histamina, smanjujući vašu reakciju.

9. Koristite vazelin: Vazelin nije koristan samo za rješavanje ispucalih usana. Ako ga stavite u nozdrve, on će zarobiti polen i spriječiti često kijanje. Ako vas i oči svrbe, pokušajte ga pažljivo nanijeti oko očiju ili čak na trepavice.

10. Skuvajte čili: Pripremanje gozbe u kuhinji s čilijem i drugim ljutim začinima pomoći će vam da lakše dišete. Ako pripremate ljuti kari, dodajte i malo kurkume, jer se smatra da smanjuje upalu, prenosi B92.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana