Tri razloga zašto je lanena odjeća najbolji izbor tokom vrućina

GS
Tri razloga zašto je lanena odjeća najbolji izbor tokom vrućina

Pravi je izazov izabrati adekvatnu odjeću tokom visokih ljetnjih temperatura, u kojoj će se tjelesna temperatura najlakše regulisati i koja neće dovesti do prekomjernog znojenja.

Da li i vi imate problem odabira garderobe za posao i svakodnevne aktivnosti tokom vrelih ljetnjih dana? 

Zamijenite svakodnevne odjevne komade odjećom napravljenom od lana. 

Upravo lanena odjeća je najbolja investicija u našu ljetnju garderobu, jer je vrlo prozračna, a istovremeno se odlikuje sposobnošću upijanja vlage pa se u njoj ne znojimo.

Lanena tkanina izrađena je od vrlo finih vlakana dobijenih iz biljke lana. Vlakna se pažljivo uklanjaju i zatim tkaju u udobnu i izdržljivu tkaninu. Lanena tkanina smatra se jednom od najstarijih na svijetu i često se povezivala s izdržljivošću i bogatstvom.

Izuzetno izdržljiva odjeća
Lan je poznat kao najjače prirodno vlakno na svijetu i puno je izdržljiviji od pamuka. Čvrstoća vlakana direktno prinosi čvrstoći tkanine od koje je odjevni predmet izrađen, pa su laneni odjevni predmeti vrlo izdržljivi i otporni, prenosi magazin.novosti.rs.

Sa svakim pranjem lanena odjća postaje mekša i glatkija. Obična pamučna košulja može se nositi nekoliko godina prije nego što se uništi usljed korišćenja i čestog pranja, a lanena košulja će uz pravilnu njegu izgledati gotovo kao nova i prenositi se s koljena na koljeno.

Korisna za zdravlje
Mnogi ljudi pate od raznih alergija i kožnih bolesti, pa im nošenje odjeće od određenih tkanina stvara probleme. 

Za njih je lanena odjeća zasigurno najbolji izbor, jer lan tokom uzgoja i obrade često nije izložen štetnim hemikalijama, a pritom je vrlo prozračan. 

To omogućava slobodno kretanje vazduha, pa brzo odvodi vlagu. Kao rezultat toga, manja je mogućnost nakupljanja vlage, što je savršeno okruženje za razmnožavanje mikroba i bakterija.

Prijatna za nošenje
Lanena odjeća je vrlo prozračna zbog prirodnih vlakana i ne lijepi se za našu kožu. 

Prozračnost i sposobnost odvođenja vlage omogućavaju nam da izbjegnemo neprijatan osjećaj pregrijeajavanja i znojenja u lanenoj odjeći, što se često događa kada nosite sintetičku odjeću. Lanena odjeća obično je dostupna u slobodnijim krojevima, što dodatno doprinosi udobnosti nošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana