Svježina citrusnih mirisnih nota idealna za ljetne dane

Agencije
Foto: Ilustracija

Parfemi su nevidljiv, ali i te kako pamtljiv dodatak, pa nije nimalo neobično da na kozmetičkoj polici uvijek želimo još pokoju bočicu.

Tako se period u kojem se trenutno nalazimo nameće kao sjajan izgovor za kupovinu novih parfema, a ovog ljeta možete se odlučiti za citrusne parfeme - oni će ljeto začiniti zavodljivim mirisima agruma.

Šum morskih talasa, osjećaj toplote sunčevih zraka i opojan miris citrusnog voća neopisivo podsjećaju na ljeto, a osvježenje prilikom toplih dana najlakše je pronaći u malim bočicama koje skrivaju opojne mirise svježe iscijeđenog limuna, grejpa ili mandarine.

Poboljšavaju raspoloženje

Citrusni parfemi su jaki i njihov miris se osjeti, što i je poenta parfema, ali istovremeno nisu zagušujući - kao da lebde nad kožom jednom kada ih nanesete i ako ih nosite, gdje god da se pojavite unijećete dozu svježine.

Citrusni parfemi obično u sebi nose note narandže, limuna, grejpa, mandarine, limete i bergamota. Sve to ljeti, na vrhuncu toplotnog talasa, pruža prijeko potrebno mirisno osvježenje. Uz to, smatra se i da citrusni parfemi poboljšavaju raspoloženje te da umanjuju stres. Osim toga, citrusi mogu primiriti i anksioznost jer djeluju na centar u mozgu koji je zadužen za kontrolu emocija i stvaranje sjećanja.

Istorijat

Istorijski zapisi kažu kako su se citrusne note prvi put koristile još 1370. godine u prvoj parfemskoj kompoziciji koja je sadržavala ruzmarin, kadulju, kedar i bergamot. Ipak, citrusni miris kakav danas poznajemo i volimo razvijen je u 17. vijeku kada je napravljena prva kolonjska voda. Sadržavala je limun, bergamot, neroli i petitgrain, odnosno listove gorke narandže.

Citrusni parfemi mogu biti voćni, gorki, biljni, kožni ili pak svježi i čisti. Oni imaju svijetli, lagani profil i idealni su kao dnevni parfemi. Zbog toga su idealni za tople ljetne dane, a možete ih nanijeti i prije odlaska na plažu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana