Prije 81 godine najlonske čarape su osvojile svijet

GS
Prije 81 godine najlonske čarape su osvojile svijet

Najlonske čarape ili hulahopke tokom maja obilježavaju 81. rođendan.

Tek početkom 20. vijeka postalo je prihvatljivo da žena pokaže noge i od tada su debele vunene čarape zamijenjene svilenim čarapama. Smatralo se nepristojnim izaći na ulicu bez čarapa, a najveći problem sa svilenim čarapama je bio taj što su se brzo cijepale i bile skupe.

Veliki preokret i revoluciju u proizvodnji čarapa svakako predstavlja pronalazak sintetičkog najlona, a prava histerija nastaje na Svjetskoj izložbi u Njujorku 1939, kada su najlon čarape izložene i predstavljene javnosti.

Prve hulahopke nisu izgledale kao današnje – nosile su se uz haltere i podvezice, bile su tanje od svilenih, izdržljivije i u početku su bile privilegija imućnih, zato što su koštale dvostruko više od svilenih.

Visoka cijena nije bila presudna. Kada su se u maju 1940. prvi put pojavile u američkim radnjama, žene su satima čekale u redovima da bi ih kupile.

Do kraja godine prodato je više od 60 miliona ovakvih čarapa, a na njihovu popularnost su uticale i holivudske zvijezde, koje su u gotovo svakom filmu isticale noge i bokove u provokativnim čarapama.

Sjetimo se čuvenih glumica Merilin Monro i Džejn Rasel, diva iz pedesetih godina, koje su posebno zaslužne za popularizaciju hulahop čarapa.

Tokom decenija njihova popularnost je nastavila da raste, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana