Preminuo Aleksandar Joksimović, „kralj makaza“ i kreator jugoslovenske modne scene

GS
Foto: Youtube Printscreen

Aleksandar Joksimović, kreator koji je obilježio jugoslovensku modnu scenu, preminuo je u Beogradu u 88. godini. Poznat i poštovan širom svijeta, ostaće upamćen kao začetnik visoke mode u SFRJ, zbog čega je dobio nadimak „kralj makaza“.

Čuveni kreator koji je krojio jugoslovensku modu preminuo je noćas u bolnici „Dragiša Mišović“ od posljedica kovida 19.

Joksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovjek koji je uživao poštovanje svjetskih stilista. Tokom svoje karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Aleksandar Joksimović rođen je 1933. godine u Prištini, a tokom rata se njegova porodica preselila u Beograd, a ubrzo potom u Kragujevac gdje ostaje i poslije rata.

Diplomirao je 1958. godine na odsjeku za tekstil na Višoj školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu.

Poslijeratnu modu u Jugoslaviji diktira siromaštvo i razorena zemlja. Moda je bila potpuno skrajnuta. Odjeća koja se nosila morala je da bude izdržljiva i funkcionalna, dok je estetika, ako bi i postojala, padala u drugi plan.

Ipak, početkom 60-ih godina dolazi do poboljšanja standarda i uspona socijalističke srednje klase, koja bojkotuje zasterjele i demode proizvode.

Tu na scenu stupa Aleksandar Joksimović. Sumorna i uniformisana odjeća dobija svoju potpunu promjenu. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a ubrzo počinje karijeru u odjeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

Novom kolekcijom predstavio se na otvaranju Nacionalnog salona 1965. godine, a novinar Njujork tajmsa napisao je veoma pozitivan tekst, rekavši da se „pojavio mladi čovjek velikog potencijala".

Tada ulazi u visoku modu, a svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonida" predstavlja 1967. godine. Za najuspješniji model proglašena je vjenčanica „Simonida", duga haljina jednostavnih linija sa šlepom, dekorisana biserima i inspirisana odjećom monahinja.

Tu se vidjelo da je Joksimovićev kreativni duh duboko povezan sa nacionalnom tradicijom, iz koje je crpio nepresušnu inspiraciju.

Iste godine „Simonida" je predstavljena u Moskvi zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Njegove kreacije su nosile mnoge poznate ličnosti, a od 1966. godine po službenoj dužnosti radio je nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana