Pravila šminkanja za vjenčanje koja su vam prijeko potrebna

GS
Foto: Ilustracija

Ukoliko postoji jedna stvar koju svi znaju o vječanjima, to je da su sve oči uprte u mladu - te zato sa posebnom pažnjom sve mlade pristupaju odabiru šminke koja će krasiti njeno lice tog važnog dana.

Jedna šminkerka koja je odigrala ključnu ulogu u bezbroj propraćenih svadbenih look-ova nevjesti je Hana Martin. Kao neko ko stoji iza blistavog izgleda Kejt Midleton na vjenčanju 2011. godine, Hana je dokazala svoje umijeće i talenat na djelu koje je propratio cijeli svijet.

Iako se profesionalno šminkanje na dan vjenčanja nije dovodilo u pitanje prije pandemije, ona sada ističe da je uticaj lokdauna promijenio tu tradiju. Smatra da je sad sve veći broj nevjesti koje preuzimaju ulogu ličnog šminekra za veliki dan, a s tim u vezi cijenjena šminkerka Hana Martin je odlučila da podijeli savjete koje je potrebno pratiti pri kreiranju svadbenog makeup look-a.

Kako odlučiti koji look želimo

"Moj savjet nevjestama je da ne eksperimentišu i ne odstupaju daleko od svog uobičajenog izgleda. Pronađite svoju sliku na kojoj dobro izgledate i pokušajte da rekreirate sličan look. Ukoliko niste najvještije, danas postoji mnoštvo informacija o šminkanju za mlade, poput šminkera na Instagramu i Jutjubu koji prikazuju aspirativne look-ove mladih i ideje kojima oponašaju njihov izgled".

Počnite sa njegom kože

"Da bi šminka opstala čitav dan, potrebno je znati osnove. Takav proces je često složen, ali uvijek je bolje krenuti dugim putem nego isprobavati brza rješenja koja će vas na kraju razočarati. Počnite sa njegom kože. Da bi šminka opstala što duže, vaša koža mora biti nahranjena, a to podrazumijeva piling veče prije, kako biste izbjegle mrtve ćelije kože koje mogu da umanje rezultat perfektne podloge".

"Više laganih slojeva je bolje od jednog super-bogatog hidratantnog sloja, koji može dodati previše ulja na površinu kože što može dovesti do naglog skidanja podloge. Proces započnite čišćenjem, a zatim ga nastavite esencijom (nečim laganim na bazi vode) za hidrataciju. Zatim nanesite okoloočnu kremu, a zatim hidratantnu kremu srednje težine, a izbjegavajte nanošenje SPF-a jer postoji mogućnost da izazove flaš-bek na fotografijama".

Pronađite savršenu bazu

"Uvijek napominjem nevjestama da, samo zato što je dan vašeg vjenčanja, to ne znači da moraju da nanose više pudera ili težu formulu. Nešto što funkcioniše na svakom tipu kože je MAC’s Face & Bodz. Moj sveti gral za ove prilike je Bobbi Brown’s Foundation Stick, jer lako možete kontrolisati količinu koju nanosite na lice, a da ne izgleda "previše". Još jedna dobra podloga je Armani's Luminous Silk, jer se savršeno stapa sa svim tipovima kože, dok će se nevjestama koje žele malo više pokrivenosti dopasti  Lancome Teint Idole.  Nakon što ga nanesem dok ne upije, volim prstima samo da skinem višak šminke".

Puder za setovanje je vaš najbolji prijatelj

"Na dan vjenčanja, morate koristiti puder za setovanje! Mnoštvo nevjesta izbegava ovaj korak jer misle da će stvoriti cakey izgled kože, a ne blistav sjaj koji traže. Ipak, to i dalje možete postići korišćenjem pudera za fiksiranje. Važno je da ga nanesete na T-zonu, dakle na centar čela i između obrva. Matirajte strane nosa, trougao oko usana, gornju usnu i bradu. Ne zalažem se za baking tehniku, jer može da učini da izgledate kao da imate masku na licu".

Sprej za fiksiranje funkcioniše - ali samo ako se pravilno koristi

"Iako vjerujem u moć ovog spreja, postoji veliko upozorenje: morate da slijedite pravila korišćenja istog da biste svjedočili perfeknom izgledu šminke. Sprej za fiksiranje nikada neće magično fiksirati vašu šminku ukoliko ga nespretno nanesete ili ukoliko prethodno niste nanijeli puder u prahu".

Kako nanijeti rumenilo

"Kada je u pitanju rumenilo, ja ga uvijek nanosim u slojevima. Za početak koristim kremasto rumenilo koje zatim veoma lagani potezima četkicom fiksiram rumenilom u prahu sličnog tona prethodno nanijetom".

Nježan smokey eyes

"Osvrnite se na vjenčanja iz prošlosti, poput Grejs Keli, i primjetićete da takva šminka ne prolazi. Dok ukoliko se odlučite za cut-crease tehniku rizikujete da se za 10 godina osvrnete i pomislite da izgledate, u najmanju ruku, čudno. Moj savjet je da se odlučite za delikatan dnevni smokey eye. Za ovo koristim tonove mnogo svjetlije nego što bih koristila za tipičak večernji smokey eye. Predlažem da razmislite o tonovima breskve u pregibu kapka ili sivkastim nijansama. Podstičem neveste da se odluče za nešto svjež, lijep i elegantan izgled koji će izdržati test vremena".

Odlučite se za nježni finiš

"Previše ajlajnera čini da oči izgledaju manje, pa iz tog razloga ja zagovaram korišćenje crne sjenke. Trik je u tome da ajlajnerom izvučete vrlo tanku liniju na spoljnoj 3/4 oka sa blagim proširenjem na spoljašnjem uglu. Kada se tečni ajlajner osuši, nježno izblendajte ivice tamnom sjenkom za mekši i difuzniji izgled".

Perfektna nude nijansa

"Preporučujem da se odlučite za ruž u nude nijansi koji nije previše sličan vašoj prirodnoj boji usana. Tajna dugotrajnosti ruža na usanama leži u tome da nanesete olovku koja odgovara vašoj prirodnoj boji usana, a ne karminu. Look uvijek završim sa Clarins Lip Perfector, divnim toniranim balzamom za usne koji čini da usne izgledaju sočno. Spriječava da usne izgledaju suvo i ispucalo, a nije ni blizu ljepljiv kao sjaj za usne. Mislim da to na nevjestama izgleda mnogo bolje od potpuno mat ruža", prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana