Modna revija posvećena Jovanki Broz održana u Palati Srbija FOTO

Tanjug
Modna revija posvećena Jovanki Broz
Foto: Tanjug | Modna revija posvećena Jovanki Broz

BEOGRAD - Modna revija “Jovanka u boji”, inspirisana likom i djelom Jovanke Broz, supruge doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sinoć je održana u Palati Srbija, kao dio manifestacije Beogradska nedjelja mode.

Revija je prikazala odjevne komade 25 odabranih dizajnera iz Srbije i drugih republika bivše Jugoslavije, koji su pored pristupa arhivi imali priliku da koriste materijale koje je Jovanka Broz dobijala tokom putovanja sa Titom širom svijeta.

Reviji je prisustvovala supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić, koja je, prema riječima pokretača Belgrade Fashion Weeka Nenada Radujevića, među najzaslužnijima što se ovaj provorazdredni modni događaj održao u Palati Srbije.

Vučićeva se, prije početka revije, obratila okupljenima i istakla da je ovaj događaj omaž ženi koja je plijenila stilom.

-Jovanka Broz je imala neku vrstu vizuelne skromnosti iako su za nju haljine kreirali modni kreatori poput Pjera Kardena. Večerašnja revija posvećena je ženi koja je iz vojničke uniforme uskočila u balske haljine, ali i značaju meke moći i diplomatije kojom se predstavlja neka zemlja u svetu - rekla je Vučić.

Retrojugoslovenski šik na improvizovanoj pisti u Palati Srbije, između ostalih, oživjele su prvakinja Narodnog pozorišta Nada Šargin, glumice Aleksandra Janković, Marija Bergman, Jelena Ćuruvija, pjevačica Ana Đurić Konstrakta...

Šargin je rekla Tanjugu da se odlično osjeća u haljini kreiranoj od originalnih materijala iz zaostavštine Jovanke Broz.

-Prija mi ova svila, u njoj se svako oseća elegantno. Udoban je ovaj jugoslovenski retro šik - rekla je Šargin.

Reviji je prisustvovala i Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz.

Revija je deo šireg projekta “Jovanka u boji”, u okviru kog se prikazuje nasljeđe koje je porodica Jovanke Broz dobila nakon njene smrti, a uključuje oko 3.000 artefakata - njene haljine, komplete, obuću, aksesoare, ali i skice, fotografije i druge predmete.

Planirano je da kolekcija sa ove revije bude prikazana i u ostalim centrima bivše Jugoslavije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana