Jedna od najpoznatijih haljina princeze Dajane - na aukciji

GS
Foto: Sothebys

Haljina od finog, svilenog somota u boji plavog patlidžana jedna je od najpoznatijih haljina princeze Dajane.

Pokojna princeza ju je nosila prilikom poziranja za zvanični kraljevski portret 1991, a i za intervju u Veniti Feru 1997. neposredno prije njene smrti. Po prvi put u više od 25 godina, haljina će biti na aukciji, a očekuje se da će dostići do 120.000 dolara na rasprodaji u Sotbiju u Njujorku ovog mjeseca.

Haljinu je dizajnirao Viktor Edelštajn, a posljednji put je prodata za 24.150 dolara 1997. godine, tokom dobrotvorne aukcije kuće Kristi, na kojoj je predstavljeno 79 haljina koje je Dajana poklonila.

Ukupno je tada prikupljeno 3,25 miliona dolara što je suma koja je raspoređena za pomoć organizacijama koje se bave borbom protiv AIDS-a i protiv raka i bolnici Rojal Mersden.

U priči za Veniti Far, fokus je na aukciji i princezi-dobrotvoru, prenosi RTS.

Dajanina odluka da proda haljine nazvana je „moćnim simbolom njenog turbulentnog načina života, i odbacivanja nečega što ona u stvari nikada nije ni bila".

Ali princeza od Velsa bila je rezervisanija u razgovoru o svojoj odluci da proda odjeću već je samo rekla da je to „način za oslobađanje od prelijepih haljina".

Ona je za magazin rekla: „Međutim, izuzetno sam srećna što i drugi sada mogu da dijele radost koju sam imala kada sam ih nosila".

Tamno-ljubičasta haljina bila je dio Edelštajnove kolekcije za jesen 1989. godine, iako je dizajnirao prilagođene modele za princezu više od jedne decenije, navodi Sotbi.

Biće dio Sotbi aukcije "The One" 27. januara, sa drugim značajnim predmetima iz mode i zabave, uključujući ulaznicu za rođendan bivšeg predsjednika Džona F. Kenedija 1962. godine, gdje mu je Merilin Monro pjevala serenadu, i Lebrona Džejmsa za Majami hit dres, iz finala NBA lige 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana